- Created by Fernando Suárez Müller, last modified by Frans Maas on 28.06.2019
Blik op ECG Nederland |
juni 2019 |
Nieuwsbrief |
Beste mensen,
Economy for the Common Good Nederland en haar vier chapters timmeren aan de weg en zijn volop in beweging, zoals uit deze nieuwsbrief blijkt. Belangrijk nieuws is dat de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering op 27 juni 2019 zal worden gehouden. Het jaarverslag en de jaarrekening zullen die dag worden gepresenteerd. Internationaal valt op dat Economy for the Common Good weer meedoet aan een project van de Verenigde Naties. En de eerste chapters in Amerika (Boulder) en Kenia zijn onlangs opgericht.
Dit is de nieuwsbrief voor vrienden van en alle mensen die direct of indirect actief zijn voor ECG in Nederland. Dat zijn niet alleen de betalende leden van de ECG-vereniging, maar ook mensen die zich voor de doelen van Economy for the Common Good (willen) inzetten of ingezet hebben.
We proberen jullie met deze nieuwsbrief maandelijks te informeren over alle activiteiten die onlangs hebben plaatsgevonden in het kader van Economy for the Common Good of in de nabije toekomst nog gaan plaatsvinden.
Met de Blik werpen we een blik op het ECG-proces in Nederland, dat wil zeggen op bottom-up initiatieven en faciliteringsprocessen van de Nederlandse ECG-vereniging. Tevens belichten we verwante ontwikkelingen die in dienst staan van de transitie naar een nieuwe economie.
Mede namens het bestuur van ECG Nederland wensen wij jullie veel leesplezier!
Fernando Suárez Müller & Jasper Ligthart
Thema's: |
NIEUWS |
Algemene Ledenvergadering 2019
Op donderdag 27 juni 2019 zal de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de vereniging Economy for the Common Good Nederland plaatsvinden. Alle leden zijn van harte welkom om samen met de voorzitster Estefanía Matesanz Medina, de penningmeester Lukas Held en de secretaris Eric Leltz naar het jaarverslag en de jaarrekening te kijken en vervolgacties van ECG Nederland te plannen. In de maand juni eindigt het verenigingsjaar van ECG Nederland, omdat in juni 2017 de vereniging was opgericht. De bijeenkomst vindt plaats tussen 17.00 en 19.00 uur op de Universiteit voor Humanistiek, ingang Pieterskerkhof 13A Utrecht, lokaal 1.33 (dus op de eerste etage van het gebouw). Een agenda is de leden al toegestuurd.
Bron: Estefanía Matesanz Medina, Eric Leltz
Best ECG-practices voor gemeenten
Vanuit de werkgroep over 'gemeenten' die vorige maand in Stuttgart tijdens de Delegates Assembly werd gehouden, is dankzij de inspanningen van de Nederlandse afgezant, Dieko Boekel (zelf in de gemeente werkzaam), een strategisch document ontstaan over het benaderen en transformeren van gemeenten tot ECG-municipalities. Er is ook in kaart gebracht wat er al bestaat, welke routes in verschillende gemeenten van Europa zijn genomen om een ECG-beleid door te voeren. Voor wie een ecogood-account heeft en lid is van ECG, zie hier de documentatie. De documentatie moet nog worden aangevuld met leermomenten uit grote gemeenten (zoals Salzburg, Mannheim en Stuttgart). Inzichtgevend is vooral de roadmap van het stadje Minden.
Bron: Dieko Boekel
Oproep voor onderzoek naar consultancy-app
Een team van de Universiteit Utrecht is bezig met het onderzoeken van verschillende methodes die helpen om de impact van een organisatie op haar stakeholders in kaart brengen. Tevens zijn zij bezig met het ontwikkelen van een software-tool die onder andere de Common Good Balance kan ondersteunen. Zou jij hen willen helpen door het delen van inzichten en ervaringen omtrent ECG en de Common Good Balance? Dat kan via een online survey! Je bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Naast het schrijven van een wetenschappelijke publicatie, zal het onderzoeksteam de resultaten met de ECG-gemeenschap delen in één van de inspiratiesessies.
Ben je een ECG consultant? Klik hier voor de consultants survey. Ben je geen ECG consultant, maar wel betrokken bij het toepassen van de Common Good Balance binnen jouw organisatie? Klik hier voor de beoefenaars-survey. Heb je vragen of wil je meer weten over het onderzoek? Neem contact op met één van de onderzoekers.
Bron: Vijanti Ramautar
EconomyDialoguePlay bij Casco
Op donderdagavond 13 juni 2019, van 19.30 tot 21.30 uur, wordt bij Casco Art Institute met een klein clubje mensen, waaronder ECG-leden en vrienden, het spel 'EconomyDialoguePlay' getest. Dit spel is het resultaat van het schrijf- en denkwerk van John Huige (politiek econoom) en is vertaald naar een dialoogspel door Giep Hagoort (prof. Kunst en Economie), met hier en daar wat inbreng van Erik Uitenbogaard. Het spel draait om de kracht van samenwerking bij het zoeken naar uitwegen voor klemmende maatschappelijke vraagstukken die continu opduiken in onze (nog steeds) door monetair denken overheerste wereld.
Bron: Erik Uitenbogaard
Workshop ECG-Balans in Antwerpen
Op vrijdag 14 juni 2019 zal Karla Schimmel tussen 13.30 en 17.00 uur in het Emagine Center op de Paardenmarkt 65 in Antwerpen een interactieve workshop geven over de Common Good Matrix. Als je graag wilt participeren, mail Karla. Voor meer informatie klik hier.
Bron: Thomas Calis
Vacature bij Stichting Doen
Bij Stichting DOEN is een vacature 'Investment Manager' ontstaan waarop commoners en leden en vrienden van Economy for the Common Good aangemoedigd worden te solliciteren. Het gaat om een kernpositie binnen DOEN. Gertrude Flentge heeft ECG Nederland verzocht de vacature bekend te maken in ons netwerk. Het zou inderdaad fantastisch zijn als iemand uit ons netwerk en met onze achtergrond deze positie bij DOEN zou bekleden. Wil je meer weten over de vacature? Klik dan hier!
Bron: Gertrude Flentge
Spring College 'Money as Water'
Het Spring College van ECG-vriend Li An Phoa nodigt alle mensen uit die zich inzetten voor een andere economie om deel te nemen aan het event 'Money as Water'. Dit zal plaatsvinden op vrijdag 14 juni 2019 in de middag van 14.00 tot 17.00 uur in de tuinen van de Nyenrode Business University. Wat kan het financiële en economische systeem leren van water? Li An en Carolina Fernández-Jansink nemen het idee van drinkbare rivieren op als kompas voor een nieuwe economie. Registreer je hier!
Bron: Li An Phoa
Symposium 'Ongewone Commons'
Op donderdag 13 juni 2019 vindt in Parktheater Eindhoven het symposium 'Ongewone Commons' plaats. Keynote speaker is Piet Kommers. Steden zijn verzamelingen van netwerken. Allerhande technieken maken nieuwe vormen van leren en werken mogelijk. Professionals organiseren zich in nieuwe werkgemeenschappen, namelijk commons. Het symposium biedt een breed spectrum aan voorbeelden, trends en onderzoeksmodellen. Je kan je hier registreren. Klik hier voor meer informatie hier!
Bron: Jacques Giesbertz
De Labour Party en de commons
Naar aanleiding van het optreden van de commonsdenker en ECG-lid Michel Bauwens in Utrecht twee weken geleden, maakt Jelleke de Nooy, lid van ECG Nederland, ons erop attent dat een onafhankelijk rapport is opgesteld in opdracht van de Labour Party: Land for the Many. Changing the way our fundamental asset is used, owned and governed. Het commons-georiënteerde rapport wil land plaatsen waar het hoort: in het hart van het politieke debat. Het stelt een aantal aanpassingen voor in de wijze waarop we land gebruiken. Het voorstel richt zich op de situatie in Engeland maar is ook voor ons leerzaam. Klik hier voor het rapport.
Bron: Jelleke de Nooy van Tol
TERUGBLIK |
Commons en ECG
Op donderdag 23 mei 2019 vond de book launch van P2P: The Commons Manifesto van Michel Bauwens plaats. De discussie werd op zeer professionele wijze gemodereerd door ECG-lid Elly Rijnierse. Er werd stilgestaan bij de vele overeenkomsten tussen ECG en P2P. De ECG-matrix biedt volgens Bauwens een uitstekende tool om commons-doeleinden te bereiken. Dit komt omdat de ethiek die ten grondslag ligt aan de matrix commons-georiënteerd is. De bijeenkomst werd goed bezocht en was mede-georganiseerd door Binna Choi van het Casco Art Institute: Working for the Commons. ECG Nederland wil Rosa Paardenkooper bedanken voor de promotie van het event.
Je kunt het boek Peer to Peer: The Commons Manifesto hier downloaden. Het gebaseerd op vijftien jaar onderzoek door de P2P-Foundation. Dit zijn de openingswoorden van het boek:
“Wat is peer to peer (P2P)? Waarom is het essentieel voor het werken aan een op commons gerichte toekomst? Hoe kunnen we dit mogelijk maken? Dit zijn de vragen die we proberen te beantwoorden door vier aspecten samen te brengen:
1. P2P is een vorm van sociale relaties in menselijke netwerken, waarbij deelnemers maximale vrijheid hebben om zich met elkaar te verbinden.
2. P2P is een technologische infrastructuur die de generalisatie en het vergroten van dit soort relaties mogelijk maakt.
3. P2P maakt dus een nieuwe modus van productie en eigendom mogelijk.
4. P2P creëert potentieel voor de transitie naar een economie die generatief is voor mens en natuur."
Bron: Rosa Paardekooper, Fernando Suárez Müller
Consultancy Workshop
Op vrijdagmiddag 24 mei 2019 vond de workshop voor consultants van Michel Bauwens plaats. Deze werd mogelijk gemaakt door het WNF. De ECG-matrix is volgens Bauwens een vorm van contributieve boekhouding, die moet worden aangevuld met vormen van flow-boekhouding. Dat zijn tools die de flow van producten of diensten, maar ook de flow binnen organisaties in kaart brengen. Deze vormen van boekhouding zouden ondergeschikt zijn aan de contributieve boekhouding die de matrix is. De platformeconomie van nu is gestoeld op uitbuiting van menselijke relaties en gemeengoed. In klassieke boekhoudsystemen wordt dat niet zichtbaar. In een flow-boekhouding wordt het verband tussen middelen, gebeurtenissen en acties zichtbaar gemaakt, waardoor de gevolgen van keuzes inzichtelijk worden. Michel liet ook aan de deelnemers zien hoe ze gebruik kunnen maken van de P2P-site om alle informatie te gebruiken over commons-accounting. De middag was heel gezellig en het leek alsof Michel en de groep zelf in een flow beland waren!
Bron: Fernando Suárez Müller, Jasper Ligthart
ECG Nederland bij Stichting DOEN
Op donderdag 23 mei 2019 vond bij Stichting DOEN in Amsterdam een gesloten bijeenkomst plaats over Commons- & ECG-accounting, georganiseerd door Gertrude Flentge. Michel Bauwens beschreef de inhoud van zijn rapporten over ethische accounting: Values in the Commons Economy (2017) en P2P Accounting for Planetary Survival (2019). Vooral in dit laatste rapport benadrukt hij de waarde van de ECG-balans. Estefanía Matesanz en Lukas Held mochten als vertegenwoordigers van ECG een presentatie houden over de ECG-tool. Stichting DOEN is op zoek naar een methode om de eigen organisatie en de organisaties waarmee ze samenwerken op basis van een niet-financiële meting te waarderen. ECG Nederland wil Gertrude hartelijk bedanken voor de uitnodiging en we hopen dat onze tool van nut kan zijn voor de doeleinden van Stichting DOEN.
Bron: Fernando Suárez Müller
VOORUITBLIK |
ECG-consultancy training in de herfst
In samenwerking met de ECG verenigingen uit België en het Verenigd Koninkrijk zal in de herfst, waarschijnlijk in oktober, een internationale ECG-consultancy training worden gehouden. De training zal in het Engels zijn met speciale ondersteuning voor wie het Engels minder machtig is. De training mag weer in het Casco Art Institute in Utrecht worden geven. Je kan de training ook volgen als je niet ECG-consultant wilt worden. Het principe van de training is dat ze voor iedereen toegankelijk wil zijn. België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland zullen om de beurt trainingen organiseren en elkaar bij promotie en organisatie ondersteunen. De training duurt vier dagen waarop je volop bezig bent om de in-and-outs van de Matrix 5.0 te leren kennen. Verdere informatie over de training volgt in de komende nieuwsbrieven. Als je nu al geïnteresseerd bent geraakt, meld je dan alvast bij onsaan!
Bron: Bridget Knapper, Thomas Calis, Estefanía Matesanz Medina, Fernando Suárez Müller
ECG bij WeMakeThe.City in Amsterdam
Op woensdag 19 juni 2019 vindt in Amsterdam tussen 18.00 en 21.30 uur het Ma.aK-tafelkleed plaats. Tijdens de avond zullen de 100-punten bekend worden gemaakt die enthousiaste burgers van Amsterdam dankzij de inspanningen van Jasper Etten deliberatief tot stand hebben gebracht. ECG-Amsterdam is vooral betrokken geweest bij het opstellen van de voorstellen die het financiële beleid van de gemeente aangaan. Het doel is van Amsterdam een Common-Good-City te maken.
Alles wat is voorgesteld kan worden teruggevonden op het online platform Ma.ak020.nl. Dit event is deel van het WeMakeThe.City-festival dat de vraag beantwoordt: 'How can co-creation serve an inclusive city that benefits all?' De 100-puntenlijst van het maatschappelijk akkoord, Ma.aK020, komen eerder die dag nog tweemaal in de aandacht: Tijdens het ochtendprogramma zal de lijst officieel aan de wethouder van sociale zaken Rutger Groot Wassink worden overhandigd. In de middag, 'A Change is gonna come', vindt er een workshop plaats over 'Urban Change'.
Bron: Jasper Etten, Fernando Suárez Müller
REGIONALE GROEPEN |
Expeditie Ware Winst Noord
Op dinsdag 28 mei 2019 heeft een groep bevlogen mensen uit Fryslân, Groningen en Drenthe op initiatief van Jacqueline Hofstede in de Ecokathedraal van Louis le Roy een start gemaakt met de expeditie Ware Winst Noord. Deze drie regio's zullen een nieuw officieel chapter vormen van Economy for the Common Good Nederland. Hier een kort bericht van het event:
"We startten in Mildam onder leiding van @roelofkoster met een prachtige rondleiding en leerden over de principes van Ecokathedralisch Bouwen zonder plan. Na de rondleiding luisterden we samen naar een mooi volksverhaal door @IrisRusz over een op hol geslagen zoutmolentje, symbool voor onze op hol geslagen economie. Na een gezellige lunch in Sneek bij #AandeGracht en een bezoek aan de toekomstige Common Good Hub in het Pakhuis Grootzand waren we te gast bij Judith Otto van #MiXL. Na een uitleg over de waarden en de principes van de Economy for the Common Good spraken we over een verdere opbouw van het netwerk en mogelijke concrete doelen", aldus Jacqueline.
Op dinsdag 2 juli 2019 komt de groep opnieuw bij elkaar bij #Mixl, onder leiding van Suzan Bosch transitiekunstenaar. Op de agenda staat een diepgaande bespreking van het boek Ware Winst van Christian Felber. Wil je meedoen en woon of werk je in het noorden? Stuur Jacqueline Hofstede dan een berichtje.
Bron: Jacqueline Hofstede
Integrale financiering en ECG-Amsterdam
Op dinsdag 28 mei 2019 vond onder leiding van Sharona Ceha, Johanna de Schipper en Fernando Suárez Müller de Ma.aK-tafel over Integrale Financiering plaats. Verschillende stakeholders kwamen aan tafel om een alternatief financieringsbeleid voor de gemeente Amsterdam te bespreken. Jasper Etten, organisator van de maaktafels, was van de partij. Estefanía Matesanz Medina schoof aan tafel als representant van de Triodosbank. Er werden vier beleidsvoorstellen uitgewerkt aangaande een commons-georiënteerde financiering die het idee van een Common-Good-City ondersteunt. De avond werd gehouden in de Spaarndammerbuurt in Buurtcentrum De Horizon en werd afgesloten met een heerlijke maaltijd.
Bron: Sharona Ceha, Fernando Suárez Müller
Ware Winst Brabant haalt de Duitstalige newsletter
In de Blicke van juni 2019, de Duitstalige newsletter van Economy for the Common Good, werd het Nederlandse chapter Ware Winst Brabant in het zonnetje gezet. Dit energieveld is 'jong en dynamisch' en een voorbeeld van een pragmatische aanpak, aldus de omschrijving in de newsletter. Hun initiatief om met de gemeente Boxtel en een peer-to-peer aanpak van vier pionier-bedrijven uit de regio te starten, geldt nu als een internationaal voorbeeld. Frans Maas, coördinator van Ware Winst Nederland, schreef hierover het volgende:
"We have defined three tracks to structure our work:
Aligning with the sustainability agenda of the municipality of Boxtel. We have had a meeting with municipal authorities and agreed to set up an information session to involve others as well.
Exemplary work with the ECG balance. We work with four pioneer companies that cover a slightly wider geography than the town of Boxtel, so we thought Brabant (our province) was a more appropriate name. The year 2019 will be dominated by the preparation of a first Common Good Balance for these four participating pioneers. Each of the pioneers writes a compact balance independently. The working group provides advice and assistance and facilitates peer reviews. First results are promising, but also shows there is quite a learning curve for all involved. We have done all the necessary translations of the matrix and the workbook to Dutch, as far as necessary.
Influence the consumer behaviour. This is something for the future, as soon enough companies have their balance sheet ready, so that consumers have a choice. As a start we have gratefully copied the video 'GWÖ kurz erklärt' that appears on some German chapters and translated the voice-over and subtitles to Dutch."
Bron: Frans Maas, Daniela von Pfuhlstein
ECG-Utrecht komt op stoom
Het oudste en tegelijk jongste chapter van Nederland, ECG-Utrecht, is sinds zijn officiële oprichting dankzij de coördinatie van Anne-Greet van Rootselaar en Dieko Boekel goed op dreef.
De startbijeenkomst was op zaterdag 11 mei 2019. De tweede bijeenkomst vond plaats op dinsdag 4 juni 2019, waarin Vijanti Ramautar, student aan de Universiteit Utrecht, een presentatie gaf over haar onderzoek aangaande verschillende non-financial rapportagemethoden, naast de ECG-balans ook BCorps en GRI. Onder de bezielende leiding van Sergio España, docent informatica aan de Universiteit Utrecht, werkt Vijanti mee aan het ontwikkelen van een online tool om de resultaten van de ene vorm van verslaglegging op een simpele manier te gebruiken bij een andere. Er wordt over nagedacht om hier een landelijke inspiratiesessie aan te wijden.
In de tussentijd heeft Erik Uitenbogaard van het Casco Art Institute het voorstel gedaan om de Voedselbank Ondiep te helpen met de non-financial waardebepaling van de eigen activiteiten. Dit is allemaal zeer veelbelovend.
De eerstvolgende bijeenkomst van ECG-Utrecht is op dinsdag 2 juli 2019, waar Lukas Held een introductie zal geven over Economy for the Common Good. Iedereen die in de regio Utrecht woont of werkt kan zich bij het chapter aansluiten. Mail hiervoor de coördinator. Volg de groep via de speciaal voor Utrecht aangemaakte twitter-account.
Over de eerste bijeenkomst bericht Anne-Greet:
"Er was veel enthousiasme voelbaar en er ontstond een verbinding tussen mensen, ideeën en netwerken. We gaan maandelijks laagdrempelige bijeenkomsten houden, en wanneer het thema of de situatie daar om vraagt, houden we een grotere inspiratiesessie waar andere lokale groepen ook welkom zijn."
Bron: Erik Uitenbogaard, Anne-Greet van Rootselaar, Dieko Boekel
INTERNATIONALE ONTWIKKELINGEN |
ECG participeert in het Political Forum van de VN
Economy for the Common Good participeert in het High-Level Political Forum van de VN. Tijdens het regionale forum bij de VN in Genève dat in maart plaatsvond werd al gesproken over de tekortkomingen van het GDP als een maatstaf voor economisch succes en er werd verklaard dat het BNP niet de enige maatstaf kan zijn voor economisch succes.
Dit resulteerde in een statement dat is geaccepteerd door de Executive Secretary van de UNECE. In juli 2019 zal in New York een side event plaatsvinden: het High-Level Political Forum. Het doel is om een document te vervaardigen voor de representanten van de Verenigde Naties met de boodschap: onze economie heeft een betekenisvol doel nodig. Het gaat erom de GDP als standaard voor economisch succes te vervangen door het Common Good Index.
Bron: Gus Hagelberg
Eerste ECG-chapters in Kenia en de VS
Sinds november 2018 is in Kenia een local chapter ontstaan, dat activiteiten verricht in het hele land. David Kimani rapporteert hierover:
"We have done well in advocacy, collaborating with like-minded people and training institutions. Our key highlights are achieving a report for a training institution, North Pole College but yet to do a full common good audit. We have approached companies interested in our activities with the Economy for the Common Good being a relatively new idea in Kenya many questions arise, which as ECG activists we are glad to answer."
Iets later is in Denver/Boulder, dicht bij de Rocky Mountains, het eerste chapter van de Verenigde Staten opgericht, waarvan Gregory Adams de coördinator is. Adams deed intussen de training in London en participeerde in de Delegates Assembly in Stuttgart.
"We are working simultaneously for three different balance sheets for three different companies. We are organizing a meeting with about half a dozen economists from around the world to help us with a public bank in Colorado and we are also outlining a plan to approach civic leaders in three different small towns near Denver", aldus Greg.
Bron: David Kimani, Gregory Adams
BEDRIJVEN |
Contacten met de NBA
Dankzij de inspanningen van ECG-lid Jacqueline Hofstede hebben Estefanía Matesanz Medina en Fernando Suárez Müller eerste contacten gehad met Daphne Kolk van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. De ontmoeting vond plaats op donderdag 6 juni 2019 in Amsterdam, waar tijdens het nuttigen van een heerlijke lunch een verkennend gesprek plaatsvond aangaande de mogelijke samenwerking van ECG Nederland en de NBA. Dit zou dan vooral de lijn 'Innovatie' betreffen. Het beroep van accountant is in deze tijd van transitie aan een verbreding toe en Daphne bestudeert de mogelijkheid om het beroepsperspectief van accountants aan te vullen met vormen van non-financial reporting.
Er is afgesproken dat ECG Nederland een presentatie komt houden over de ECG-matrix en wellicht is er ook interesse bij de NBA om een aantal mensen aan de ECG-consultancy-training mee te laten doen, bij wijze van proef. Al met al was het een zeer nuttig gesprek. Estefanía en Fernando willen hierbij Daphne bedanken voor haar oprechte interesse.
Bron: Estefanía Matesanz Medina, Daphne Kolk, Fernando Suárez Müller
WETENSCHAP |
Moderne Bedrijfskunde op de SDO Hogeschool
ECG-lid Marcel van Marrewijk en Antoine Heideveld van Het Groene Brein willen met een aantal mensen waaronder Fernando Suárez Müller de mogelijkheid verkennen van een moderne MBA. Daarbij zal ook de ECG-matrix aan de orde komen, als tool bij het realiseren van een moderne bedrijfskunde.
Ondanks verschillende initiatieven op het vlak van duurzaamheid lijken de meeste MBA’s nog weinig aandacht te geven aan de nieuwe economie. Belangrijk is om het onderdeel 'nieuwe economie' in het curriculum van de studie te integreren. De SDO Hogeschool voor Moderne Bedrijfskunde is bereid een start te maken met het nadenken over een nieuwe opleiding samen met partners van andere hogescholen en universiteiten. In juli vinden de eerste gesprekken plaats.
"De nieuwe economie, waarbij we positieve impact creëren op sociaal, economisch en ecologisch gebied, is een onderwerp dat leeft en steeds hoger op de agenda staat. Zowel bij bedrijven, investeerders, overheden en onderzoekers als bij opleidingen. Bij diverse onderzoeken blijkt dat er veel vraag is naar concrete handvatten om aan de nieuwe economie te werken, onder meer is er vraag naar opleidingen op dit vlak. Er lijkt bijvoorbeeld draagvlak voor een MBA met als kern de focus op de nieuwe economie. Waarbij de verschillende onderdelen van een MBA worden benaderd vanuit de nieuwe economie", aldus Antoine.
Bron: Antoine Heideveld, Marcel van Marrewijk
Degrowth Symposium Universiteit Utrecht
Op vrijdag 28 juni 2019 vindt een symposium over Degrowth plaats, zo meldden ons Lukas Held en ECG-vriend Gerrit Stegehuis. Degrowth is een onderzoeksthema dat verschillende ontwikkelingen naar een duurzame toekomst voor ogen heeft. Het gaat vooral om 'downscaling' van het materiële gewicht van de globale economie zodat het binnen de grenzen van een reproductieve ecologie past.
Dit Degrowth Symposium wil de tot nu toe bereikte resultaten van wetenschappelijk onderzoek presenteren. Met internationale sprekers, onder wie Barbara Muraca (Universiteit Oregon), Nina Treu (Konzeptwerk Neue Ökonomie) en Kris de Decker (Lowtech Magazine). Heb je interesse? Klik op Degrowth Conference.
In het kader van dit bericht heeft ECG Nederland ook het verzoek gekregen om te verwijzen naar het artikel over degrowth van ECG-vriend Willem Hoogendijk van Stichting Aarde dat helaas niet geplaatst is door het NRC: 'Een hoopvol perspectief op ontgroeien'. Wil je dit artikel lezen? Klik dan hier.
Credit: iStock.com/Sander Meertins
Bron: Lukas Held, Gerrit Stegehuis, Willem Hoogendijk
VERENIGING |
Het ECG Management Team (EMT)
Tijdens de Delegates Assembly in Stuttgart presenteerde het ECG Management Team zich. Voor de bekendheid in Nederland laten we hierbij kort aan onze leden weten welke personen in dit team actief zijn: Christian Felber, Bridget Knapper, Ilse Lang, Manfred Kofranek, Manfred Jotter, Gus Hagelberg en Pedro Olazabal.
Bron: Gus Hagelberg
LinkedIn-Groep ECG weer actief
Vanaf juni 2019 zal de LinkedIn-groep van Economy for the Common Good weer regelmatig gevoed worden door Eric Leltz, secretaris van ECG Nederland. De groep kan ook worden gebruikt voor discussies. Ben je nog geen lid van de groep? Stuur dan via LinkedIn een verzoekje aan Eric! De groep werd een tijd niet meer gebruikt. Er is echter behoefte aan een post-tool en een discussie-ruimte, naast twitter.
Bron: Estefanía Matesanz Medina, Eric Leltz
Verkenningsronde ECG Nederland
Het nieuwe bestuur van ECG Nederland heeft een verkenningsronde uitgevoerd onder leden om in kaart te brengen wat de behoeften zijn en welke doelen prioriteit krijgen. Estefanía Matesanz, voorzitster van ECG Nederland, heeft op basis van interviews een document tot stand gebracht, dat de leden al is toegestuurd en hier wordt samengevat.
De beginnende fase van ECG Nederland biedt volop kansen omdat de organisatie nog flexibel is. Ook zijn de eerste contacten gelegd met de politiek en het bedrijfsleven. Onder de leden en actieven is een grote diversiteit en dus veel talent. De maandelijkse inspiratiesessies worden op prijs gesteld. De pragmatische houding van het chapter in Brabant en hun verbindingen met gemeenten en bedrijven wekt algemene bewondering. Graag doen alle chapters dit na! Men stelt ook de kwaliteit van de nieuwsbrief zeer op prijs. Hartelijk dank voor jullie oordeel!
De (gewogen) ambities en ontwikkelingsbehoeften vinden jullie op deze afbeelding:
Estefanía concludeert hieruit dat dit de verwachtingen zijn ten aanzien van de koers van het bestuur van ECG Nederland:
Bron: Estefanía Matesanz Medina
AGENDA |
Donderdag, 13 juni 2019
NL-Eindhoven
Symposium Ongewone Commons
Dit vindt plaats in het Parktheater Eindhoven van 13.00 tot 17.00 uur.
Donderdag, 13 juni 2019
NL-Utrecht
EconomyDialoguePlay
Dit vindt plaats in het Casco Art Institute van 19.30 tot 21.30 uur.
Vrijdag, 14 juni 2019
B-Antwerpen
Workshop ECG-consultancy ECG België
Dit vindt plaats in het Emagine Center op de Paardenmarkt in Antwerpen van 13.30 tot 17.00 uur.
Vrijdag, 14 juni 2019
NL-Maarsen
Spring College over Money as Water
Dit vindt plaats in de tuinen van de Universiteit Nyenrode van 14.00 tot 17.00 uur.
Dinsdag, 18 juni 2019
NL-Utrecht
Bestuursvergadering ECG Nederland
Dit vindt plaats in het gebouw Burgerzaken Gemeente Utrecht tussen 18.30 en 20.30 uur.
Woensdag, 19 juni 2019
NL-Amsterdam
WeMakeTheCity en Ma.aK020
Dit vindt plaats op verschillende locaties, o.a. Pakhuis de Zwijger en de Ru Paré Community in Slotervaart.
Donderdag, 27 juni 2019
NL-Utrecht
Algemene Ledenvergadering ECG Nederland
Dit vindt plaats op de Universiteit voor Humanistiek, lokaal 1.33 tussen 17.00 en 19.00 uur.
Donderdag, 27 juni 2019
NL-Sneek
Expeditie Ware Winst Noord
De groep komt weer bij elkaar bij #Mixl, onder leiding van Suzan Bosch, transitiekunstenaar.
Vrijdag, 28 juni 2019
NL-Utrecht
Degrowth Symposium
Dit vindt plaats op de Universiteit Utrecht, de hele dag.
Dinsdag, 2 juli 2019
NL-Utrecht
Bijeenkomst ECG-Utrecht
Dit vindt plaats in het Casco Art Institute in Utrecht. Lukas Held geeft een introductie in ECG.
Woensdag, 24 juli t/m vrijdag, 9 augustus 2019
A-Wenen
Summer School over Alternatieve Economie
Met o.a. Christian Felber. Voor meer informatie zie de site van de Universiteit van Wenen.
Maandag, 22 juli t/m zaterdag, 27 juli 2019
D-Mannheim
ECG zomerweek
Een week met cursussen en bijeenkomsten. Meer informatie volgt.
Vrijdag, 25 oktober t/m zondag, 27 oktober 2019
D-München
Mind & Life Symposium
Een symposium over holistische en systeemtheoretische beschouwingen.
Voor de groei en bloei van een nieuwe economie zijn we aangewezen op de inzet van vrijwilligers, debetalingen van leden en de donaties van vrienden en partners.
Doe mee!
- We verwelkomen iedereen die eerlijk actief wil worden. Word actief!
- Als lid help je ons financieel vooruit en beslis je mee. Word lid!
- Voor ons als Non-Profit-Organisatie zijn donaties van groot belang voor het mogelijk maken van projecten. Word sponsor!
Informatie over de veiligheid van je gegevens
Je hebt de Blik ontvangen omdat je je in het verleden hebt aangemeld of interesse hebt getoond in de activiteiten van ECG Nederland.
Voor de nieuwsbrief gebruiken we alleen je e-mailadres en geen andere privégegevens.
Nadere informatie over de omgang met je persoonsgegevens door ECG vind je hier.
Mocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hier afmelden of ons mailen.
- No labels