- Created by Fernando Suárez Müller, last modified by Frans Maas on 28.06.2019
Blik op ECG Nederland |
januari 2019 |
Nieuwsbrief |
Beste mensen,
Allen een hartelijk nieuw Common Good Jaar toegewenst! Hierbij de nieuwe nieuwsbrief voor actieven en vrienden van Economy for the Common Good Nederland.
Wij willen iedereen bedanken die zich vorig jaar heeft ingezet voor een meer sociale en ecologische economie. In het bijzonder willen we degenen bedanken die zich vrijwillig hebben ingezet voor ECG Nederland. We danken de leden van de nationale ECG-vereniging voor hun contributie en activisme; in het bijzonder bedanken we de bestuursleden voor hun inzet. Ook willen we alle mensen bedanken die op regionaal en lokaal niveau ECG activiteiten hebben ontwikkeld. Met name willen we de instituties en partners bedanken die vorig jaar een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de bekendmaking van Economy for the Common Good in Nederland, zoals de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, de Studentenvereniging Groene Humanistiek, het Casco Art Institute for the Commons, het Wereld Natuur Fonds, Oxfam Novib, de Impact Hub in Amsterdam en de School of Life. Verder willen we de sprekers bedanken die ons inspiratie en energie hebben gegeven op de inspiratiemiddagen. We hopen dat 2019 weer een jaar wordt vol inspiratie en nieuwe energie!
We proberen jullie met deze nieuwsbrief maandelijks te informeren over alle activiteiten die onlangs in het kader van Economy for the Common Good hebben plaatsgevonden of in de nabije toekomst gaan plaatsvinden.
In deze Blik werpen we een blik op het ECG-proces in Nederland, dat wil zeggen op bottom-up-initiatieven en faciliteringsprocessen van de Nederlandse ECG-vereniging. We kijken daarnaast naar enkele internationale ontwikkelingen en naar ontwikkelingen binnen verwante organisaties die in dienst staan van de transitie naar een nieuwe economie.
Mede namens het bestuur van ECG Nederland wensen we jullie veel leesplezier!
Fernando Suárez Müller, Carel Tielenburg & Eric Leltz
Thema's: |
NIEUWS |
Inspiratiemiddag met Odin
Op vrijdag 1 februari 2019 zal van 15.00 t/m 17.00 worden gevierd dat Odin het eerste bedrijf in Nederland is dat een ECG-audit heeft doorlopen. Eric Leltz, vice-voorzitter van ECG Nederland, en Theo Boon, directeur van Odin, organiseren een inspiratiemiddag voor iedereen die in de toepassing van de ECG-balans geïnteresseerd is. Vooral voor bedrijven, consultants en gemeenten is dit een interessante middag. Odin is een coöperatie en eigendom van ruim 7500 leden die verbonden worden door een ethische visie:
"Wij geloven dat je met elke euro die je uitgeeft aan boodschappen een keuze maakt en mede bepaalt hoe de wereld eruitziet. Wanneer je boodschappen doet bij Odin doe je dat bij een coöperatie met 23 eigen winkels, een groothandel, een bezorgdienst en ruim 250 afhaalpunten. Daarnaast hebben we een eigen imkerij en boerderij. Al sinds onze oprichting in 1983 kopen we direct in bij boeren, tuinders, bakkers, slagers, wijnboeren, pastamakers, chocolatiers en vele andere kwaliteitsproducenten."
Klik op idealen om hun volledige ethische visie te lezen. De coöperatie zal uitleggen hoe haar ECG-balans tot stand is gekomen, wat de score is die ze behaald heeft en welk traject ze in de toekomst wil uitzetten. De inspiratiemiddag zal plaatsvinden op de Hogeschool van Utrecht, Heidelberglaan 15. Wil je je aanmelden, verder meedenken over of meehelpen bij dit event? Mail ons!
Bron: Eric Leltz, Theo Boon
Wintercursus ECG-consultancy in Utrecht vol
De wintercursus ECG-consultancy van vrijdag 11 januari t/m maandag 14 januari 2019 is vol. In het Casco Art Institute for the Commons zal een ECG-consultancy-team opgeleid worden dat in Nederland bedrijven, overheden en organisaties kan steunen bij het opzetten van hun ethische balans. Wil je meer informatie over toekomstige trainingen in Nederland of elders ontvangen? Neem contact met ons op of hou onze site in de gaten!
Bron: Fernando Suárez Müller
Christian Felber bij Fairtrade in Luxemburg
Op donderdag 17 januari 2019 geeft Christian Felber een presentatie bij Fairtrade in Luxemburg naar aanleiding van zijn laatste boek Ethischer Welthandel (2017). Wil je hierbij aanwezig zijn? Informeer dan bij Fairtrade Luxemburg. Wil je meer weten over het laatste boek van Christian Felber? Neem dan een kijkje op zijn infopagina. Wil je meer weten over de geschiedenis van Fairtrade? Kijk op de Fairtrade site van Luxemburg of van Nederland, of raadpleeg de Max Havelaar site!
Bron: Christian Felber
ECG Nederland bij Speakers Meeting in Brussel
Van zondag 3 t/m maandag 4 februari 2019 vindt er in Brussel een ECG-speakers-meeting plaats. Samen met Christian Felber zullen ECG-sprekers uit heel Europa, onder wie uit Nederland, tips uitwisselen over het geven van presentaties en interviews over Economy for the Common Good. De uitwisseling zal zowel theoretische als praktische kennis betreffen. Uit de aankondiging:
"We will focus on handling objections from a content point of view (not the techniques of objections handling), that will go beyond the ‘Frequently Asked Questions’."
Wil je meer weten over dit event? Mail ons of mail ECG België:
Bron: Thomas Calis, Larissa el Wardi
ECG Nederland bij 'Diverse Economies Event' van Casco
Op vrijdag 8 februari vindt om 19.00 de eerste studiebijeenkomst plaats van 2019 over niet-kapitalistische economische principes, georganiseerd door ECG-vriend Erik Uitenbogaard en Maarten Nijman van One (Our New Economy). De bijeenkomst is onderdeel van de studielijn 'Diverse Economies' van het Casco Art Institute. Wil je meer weten over de studielijnen bij Casco? Kijk op hun programma. ECG Nederland is voor dit event uitgenodigd en zal worden vertegenwoordigd door Fernando Suárez Müller.
Bron: Erik Uitenbogaard
Leesclub voor de Common Good in Utrecht
Nienke van Ittersum en Fernando Suárez Müller organiseren in het nieuwe jaar de Leesclub voor de Common Good, voor studenten, ECG-leden en ECG-vrienden. Net als in de afgelopen jaren wordt er voor het ECG-gedachtegoed relevant werk gelezen. Vaak gaat het om auteurs, die voor een inspiratiemiddag zijn uitgenodigd. Op het programma van januari en februari staan hoofdstuk 1 'Welkom in Dystopia', hoofdstuk 4 'Psychologie van Verandering', hoofdstuk 5 'Het Schone' en hoofdstuk 7 'Het Goede' uit het boek Organitopia. Het Schone, Ware en Goede en organisatieverandering van Ina Smittenberg. Wil je meedoen? Meld je bij ons aan!
Bron: Nienke van Ittersum, Fernando Suárez Müller
Eerste Belgische bedrijven doen de Balance Sheet
Vijf freelancers zijn in België het proces ingegaan om een Common Good Report op te stellen. Dit doen ze volgens de peer review methode. De rapporten worden op die manier door de verschillende leden van de groep geëvalueerd in een serie bijeenkomsten. Dit review proces dient in België als pilot voor een peer review programma op grotere schaal. ECG België heeft al contact met bedrijven die een dergelijk peer review proces in willen gaan. We wensen de vrienden in België veel succes!
Bron: Thomas Calis, Gus Hagelberg
TERUGBLIK |
Christian Felber bij het WNF in Utrecht
Op vrijdag 16 november 2018 vond in gebouw De Munt te Utrecht de lancering van het Living Planet Report van 2018 plaats, met daarin de Living Planet Index en de ontwikkeling van onze mondiale Ecologische Voetafdruk. Christian Felber was te gast en droeg bij aan de discussie over Future Scenarios door die te belichten vanuit de Economy for the Common Good. De centrale vraag van "Bending the Curve of Biodiversity Decline for Nature and People" was:
"How to provide a growing population with food, feed, fibre and fuel, while maintaining biodiversity and ecosystem integrity?"
Naast Christian Felber droegen o.a. Robin Freeman (Zoological Society London), Piero Visconti (University College London, IIASA), David Leclère (IIASA), en Klaas van Egmond (Universiteit van Utrecht, Copernicus Institute), bij aan een dag vol reflectie over de toekomst van de planeet. Duidelijk werd dat de biodiversiteit snel achteruit holt en dat die niet alleen gered kan worden door directe interventie in waardevolle ecosystemen. Er is een herstructurering van de industriële productieverhouding nodig, waarbij nadenken over een alternatieve economie centraal zou moeten staan. De workshops waren uiterst inspirerend en veel ECG-leden en actieven waren bij dit event aanwezig. Als ECG Nederland willen we onze grote waardering uitspreken voor Monique Grooten, die deze dag perfect heeft georganiseerd. Franka Karsten, vriend van ECG, en Jan Juffermans, voorzitter van Ware Winst Brabant, waren erbij:
“Bij het congres 'Deep Dive WWF, Living Planet Report 2018' heeft Christian Felber, ondanks zijn verkoudheid, weer zijn beroemde handstand laten zien. Het WWF stelt dat de natuur het welbevinden van de mens en de economie ondersteunt. Daarom is het van belang dit thuis te koesteren. Het was mooi om te zien dat er een verband werd gelegd tussen welbevinden, natuur en economie, welke ook samenkomen bij ECG. Felber vertelde over Economy for the Common Good op een congres dat niet veel mensen associëren met economie. Hiermee werd mooi in beeld gebracht hoe breed de daadwerkelijk Commons is“, aldus Franka.
"Deze keer was er wereldwijd extra veel aandacht voor het Living Planet Report. Dat komt vooral door het alarmerende bericht dat tussen 1970 en 2014 maar liefst 60% van de populaties van de wereldwijd gemonitorde gewervelde dieren is verdwenen. Een ronduit dramatische ontwikkeling. Gelukkig lijkt de extra aandacht tot meer actie te leiden, met nu ook de betrokkenheid van landbouworganisaties. Ook het WNF onderkent de noodzaak van een nieuwe economie en de belangrijke bijdrage die de ECG daarbij kan leveren", aldus Jan.
Voor meer info zie de site van het WNF. Voor informatie over onze voetafdruk, klik hier.
Bron: Monique Grooten, Jan Juffermans, Franka Karsten, Fernando Suárez Müller
Inspiratiemiddag met Sjoerd Robijn & Eelke Wielinga
Samen met Groene Humanistiek organiseerde ECG Nederland op vrijdag 30 november 2018 een inspiratiemiddag met Sjoerd Robijn en Eelke Wielinga die de ECG-beweging in Nederland hebben helpen opstarten. Aanleiding voor de inspiratiemiddag was het verschijnen van hun boek Netwerken met Energie (2018). Fernando Suárez Müller bracht in zijn inleidende presentatie verbanden aan tussen de fundamentele waarden van de ECG-matrix, de cirkel van Van Egmond en de Coherentiecirkel die Wielinga en Robijn hebben ontwikkeld. Sjoerd gaf een uitleg over entropische en anti-entropische krachten in de natuur en in de samenleving. Eelke verdiepte zich in de Coherentiecirkel die het handelen in en rondom organisaties beschouwt vanuit de parameters 'Verschillen-Overeenkomsten' en 'Wij-Ik'. De kunst is de vitale ruimte op te zoeken en de organisatie te beschouwen als een gedeeld energieveld. Zo kan ook het ECG-begrip 'energieveld' worden gezien als een vitale ruimte. Worden de verschillen te groot, dan gaan mensen verstarren of vechten. Er ontstaan allerlei defensieve patronen en structuren van wantrouwen. Het is de kunst om uitdagingen te creëren en de dialoog op gang te brengen. Vrije actoren kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Er ontstond een levendige discussie rondom de vraag of het volstaat om organisatietheorie en economie in te delen volgens een aantal 'verhalen'. Hoe kunnen op deze manier tekortkomingen worden aangewezen, bijvoorbeeld die van het neoliberale verhaal? Waar het om gaat, is dat verhalen ook ongeloofwaardig kunnen worden en dat 'verhalen' op waarheid moeten berusten. Carel Tielenburg, lid van ECG, en Erik Uitenbogaard, vriend van ECG, waren erbij:
"Het 'Energieveld' was de titel van de inspiratiemiddag die ECG Nederland op 30 november 2018 had georganiseerd. 'Energieveld' is de term waarmee Christian Felber nieuwe initiatieven aanduidt van mensen die met ECG werken in hun eigen omgeving, zoals het oprichten van afdelingen of chapters. De middag stond dus vooral in het teken van een nadere verkenning van de begrippen energie en energieveld. Het werd een heel interessante en inspirerende bijeenkomst, waaraan ook de aanwezigen in de aansluitende discussie actief deelnamen", aldus Carel.
"Ik deel de fascinatie van Eelke Wielinga en Sjoerd Robijn voor de duiding van 'geestelijke energie' in de context van individuele existentie en samenwerking en had gehoopt met een samenhangende theorie kennis te maken die in beknopte termen bruikbaar is om de praktijk te begrijpen en daar ook toe te passen. Zover is het niet gekomen, maar door de gedachtewisseling was het een geslaagde inspiratiemiddag", aldus Erik.
Bron: Erik Uitenbogaard, Carel Tielenburg, Fernando Suárez Müller
Christian Felber in Gent
Op donderdag 13 december 2018 was Christian Felber te gast op het Gelijkheidsfestival in Gent. Naast Christian Felber was ook Guy Standing uitgenodigd, die werkzaam is als hoogleraar Economische Zekerheid aan de universiteit van Londen. Hij publiceerde in 2012 The Precariat, waarin hij waarschuwt voor de toenemende bestaansonzekerheid van steeds meer mensen over de hele wereld. Thomas Calis, lid van ECG België, was erbij:
"Het bezoek van Christian Felber in België was kort, maar krachtig. Gewapend met bakfiets en vouwfiets slaagde hij erin om aan drie evenementen te participeren. Eerst schoof hij aan bij 'Rethinking Economics' en het local chapter van ECG in Gent om na te denken over de toekomst van de opleiding Economie. Christian vertelde dat hij in zijn komende boek het belang van opvoeding en wetenschap voor een goedwerkende democratie bespreekt. De overlap tussen ECG en 'Rethinking Economics' bleek heel groot. Daarop volgde een afspraak bij de Triodosbank. Op onze ontmoetingsplek werd 25 jaar geleden de doopvont van Triodos België gehouden. Er kan dus heel wat veranderen in 25 jaar! Het publiek luisterde geboeid naar de uiteenzetting van Christian, waarna chef Wetenschap Filip van den Abeele zijn vragen ook scherp beantwoord zag. Vliegensvlug gingen we naar de volgende ontmoeting! In het auditorium van de Universiteit van Gent maakte Guy Standing zijn opwachting om in debat te gaan met Christian. Er bleken nauwelijks meningsverschillen te bestaan. Opmerkelijk was dat Christian het 'precariaat' van Standing uitbreidde naar de groep van rijke mensen met geestelijke armoede. Het publiek in Gent zag dat het goed was en ging met een hoofd vol ideeën naar huis. We kijken uit naar Christians volgende bezoek!"
Bron: Thomas Calis
VOORUITBLIK |
Inspiratiemiddag met Ina Smittenberg
Op vrijdag 8 maart 2019 vindt tussen 15.00 t/m 17.00 op de Universiteit voor Humanistiek een inspiratiemiddag plaats met Ina Smittenberg, auteur van het onlangs verschenen boek Organitopia (2018, Scriptum). Aan de hand van de door Plato gestelde eenheid van het Ware, Schone en Goede pleit Ina voor een alternatieve vorm van organiseren die deze drie waarden vooropstelt. Hoewel het geen opzet was, sluit het verhaal van Ina sterk aan bij dat van Eelke Wielinga en Sjoerd Robijn. De fundamentele vraag is ook voor haar: hoe herwint een organisatie haar vitale energie? Het ideaal is een organisatie zonder dwangmatige hiërarchie, waarin de werknemers werken op basis van intrinsieke motivatie. Maar hoe bereik je dat?
Bron: Ina Smittenberg, Fernando Suárez Müller
Training ECG-consultancy in België
Van zaterdag 2 maart 2019 t/m dinsdag 5 maart 2019 wordt in België een training ECG-consultancy aangeboden. De exacte locatie is nog niet bekend. Waarschijnlijk wordt dat Antwerpen. Wil je ECG-consultant of -auditor worden en ben je geïnteresseerd in ethische consultancy? Meld je bij ons of bij ECG-België aan!
"Tijdens de training ga je interactief aan de slag met de Common-Good-Matrix en hoe die gebruikt wordt om een ECG-balans op te stellen. Samen met de andere participanten leer je de indicatoren zo objectief mogelijk te interpreteren en quoteren, en er is ook ruimte voor relevante discussie. Jouw mening wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van de matrix door het internationale Development Team. Na de training is er een vervolgtraject via videoconferencing, waarin je begeleid wordt in het opmaken van je eerste balans."
Bron: Thomas Calis
Training 'Toegepaste Nieuwe Economieën' in Spanje
In Spanje wordt in verschillende steden (Murcia, Málaga en Sevilla) tussen maandag 4 en vrijdag 15 februari de eerste opleiding 'Nieuwe Economieën' gestart door de Global Hub for the Common Good, waarin consultants een brede training krijgen in verschillende actuele tools van ethische consultancy. Je leert om te gaan met ECG-tools, maar ook met andere meetvormen van sociale en ecologische impact van organisaties zoals GRI, BCorp, Blauwe Economie, et cetera. Als je mee wilt doen aan het co-creëren van een meer rechtvaardige economie en samenleving, meld je dan bij ons aan of neem direct contact op met Ana Arturo. Er worden verschillende certificaten uitgereikt. Dit initiatief uit Spanje kan als format dienen voor een brede opleiding voor ethische consultancy in Nederland.
Bron: Diego Isabel la Moneda
REGIONALE GROEPEN |
Energieveld in Amsterdam
Op vrijdag 7 december 2018 is Amsterdam een zelfstandig 'Energieveld' geworden. Amsterdam staat nu ook op de officiële internationale lijst van 'ECG-energievelden'. Nadat Christian Felber was uitgenodigd door de Impact Hub in september 2018 en de School of Life in november 2018 zijn een aantal bedrijven lid geworden van ECG Nederland en is in de hoofdstad een officieel 'ECG-Chapter' gestart. De chapter kan ook al meedoen aan de Delegates Assembly van 2019 in Stuttgart en zal een poging doen om in gesprekken met de Gemeente Amsterdam toe te werken naar een 'Common Good City'. Ook staat een samenwerking met Commoning UvA in de steigers. Ijoya van Gemert en Fernando Suárez Müller zijn voorlopig de aanspreekpunten van dit 'Energieveld'. ECG-Amsterdam zal een aparte pagina op de internationale ECG-site krijgen, waar ook meer informatie te vinden zal zijn over de activiteiten in Amsterdam.
Bron: Ijoya van Gemert, Fernando Suárez Müller
Ware Winst Brabant in de media
Op woensdag 24 oktober 2018 vond de startmanifestatie van ‘Ware Winst Brabant’ plaats in het Gemeentehuis van Boxtel. Inmiddels is 'Ware Winst Brabant' op weg om een officieel ECG-chapter te worden. De startmanifestatie die in oktober plaatsvond bereikte ook de media. Het Brabants Centrum en het Brabants Dagblad berichtten over de startbijeenkomst. In het Brabants Centrum van donderdag 1 november 2018 verwees Inge Kouw, lid van ECG Nederland, naar de ECG-balans die 'Ware Winst Brabant' wil toepassen op de bedrijven uit de regio:
"De boekhoudkundige balans geldt als hulpmiddel voor bedrijven in de nieuwe economie (...) Uiteindelijk leidt de nieuwe balans tot een score die aangeeft hoe goed een bedrijf ook maatschappelijk verantwoord bezig is (...). De gemeenten zouden bijvoorbeeld op basis van dit systeem bedrijven met een bepaalde score op de Common Good Balance extra punten of zelfs voorrang kunnen geven in een aanbestedingsprocedure."
Klik hier om eerste deel van het artikel van het Brabants Centrum te kunnen lezen. In het Brabants Dagblad vermeldt Jan Juffermans dat vier bedrijven, waaronder de kringloopwinkels van Het Goed en het verfbedrijf Baril Coatings, onder de vleugels van 'Ware Winst Brabant' gaan werken op basis van de regels van de nieuwe economie. zoals aangedragen door de internationale ECG-beweging en in het boek Ware Winst van Christian Felber:
"Een ondernemer zou ook beter moeten begrijpen waartoe hij op aarde is. Niet alleen om rijker te worden, ook om mensen een goede dienst of product te bieden en daardoor de wereld beter en gezonder te maken", aldus Jan Juffermans.
Zie voor het volledige artikel de site van het Brabants Dagblad.
Bron: Jan Juffermans, Inge Kouw
INTERNATIONALE ONTWIKKELINGEN |
Stuttgart Common Good City
De stad Stuttgart (600.000 inwoners) ondersteunt voortaan bedrijven die een Common Good Balance Sheet kunnen tonen met aanbestedingen en voordelen. De overgang naar een 'Common Good City' ging in Stuttgart stap voor stap. Allereerst werd een project opgezet waarin twee gemeentelijke organisaties de ECG-balans toepasten. Vervolgens stelde de gemeente Stuttgart een 'Common Good Officer' aan. In een derde stap zullen commerciële bedrijven die een ECG Balans tot stand brengen 50% van hun investeringen vergoed krijgen. Dit moet leiden tot een voorkeursbehandeling bij aanbestedingen, subsidies en kortingen op belasting. We hopen dat nog veel andere gemeenten in Europa dit traject van Stuttgart als voorbeeld nemen. De stad Mannheim (300.000 inwoners) heeft al verklaard dit te zullen doen in 2019. Ook de stad Kirchanschoering heeft een ECG-Balans op haar eigen gemeente toegepast. Zie voor meer informatie de site van de gemeente Stuttgart.
Bron: Bridget Knapper, Christian Felber, Gus Hagelberg
Horta-Guniardó Common Good Suburb van Barcelona
Spanje blijf een belangrijk broeinest van ECG-activiteit. Naast Orendain in Baskenland en Miranda de Azan heeft nu Horta-Guniardo, een stadsdeel van Barcelona (170.000 inwoners), een ge-audite ECG-Balans afgerond. De deelgemeente heeft zich bereid verklaard een ECG-politiek door te voeren.
Bron: Bridget Knapper, Gus Hagelberg
ECG zomerweek 2019 in Mannheim
De zomerweek van 2018 in Bonlanden was een groot succes. De zomerweek van 2019 zal plaatsvinden van maandag 22 t/m vrijdag 27 juli 2019 in Mannheim. Deze vroege bekendmaking maakt het mogelijk dat geïnteresseerden rekening kunnen houden met de datum als ze de zomervakantie plannen. Meer informatie volgt later. Wie aan de voorbereiding van de week wil deelnemen kan zich melden bij Grit Hallal of Joachim Langer.
Bron: Grit Hallal, Joachim Langer
BEDRIJVEN |
Greenpeace Germany doet ECG-Balans
Greenpeace Germany had al in 2017 hun eerste ECG Balans opgesteld met een score van 653 punten van de 1000. Nu zijn de materialen van de Balance Sheet ook op hun site te vinden.
"Greenpeace considers that the current economic system is fundamentally flawed because it measures economic success solely in financial terms. Financial success and profit maximisation at all levels should not be the goal of the economy. Increasing the common good and ensuring a good life for all should lie at the heart of all economic activity. Inspired by the ECG philosophy, Greenpeace decided to support ECG and be the first large NGO in Germany to be measured and evaluated through the Common Good Balance Sheet, a future-oriented model. Greenpeace scored the highest points in the areas of 'contribution to the common good', 'purpose and social benefit' and 'ethical financial management'. Lower scores were found in the areas of 'solidarity with organisations in the same field', 'social design of activities' and 'social transparency and co-determination'."
We hopen dat andere NGO's dit voorbeeld van Greenpeace Duitsland volgen. Ook in Nederland!
Bron: Gus Hagelberg
Elobau in Duitsland geëerd
Faktenkontor een Duits PR agentschap voor maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft Elobau, dat sensoren voor auto's maakt, genoemd als één van de meest waardevolle bedrijven in Duitsland. Elobau kwam niet met een GRI Report maar met een ECG-Balans op de vierde plaats van de lijst van meest ethische bedrijven. Dit resultaat is te danken aan Michel Hetzer, de CEO van het bedrijf, en Armin Hipper, de Common Good Officer van Elobau.
Bron: Gus Hagelberg
NESI Global Forum in Spanje
Van woensdag 24 t/m vrijdag 26 april 2019 organiseren de Global Hub for the Common Good en de Wellbeing Economy Alliance voor de tweede keer in Malaga (Spanje) het Nesi Global Forum. Bedrijven en sociale bewegingen komen samen om een nieuwe impuls te geven aan de Common Good Economy. Klik op deze video om een indruk te krijgen van het event uit 2017. De editie van 2019 zal eveneens plaatsvinden in het Palacio de Congresos van Malaga. Voorbestellingen zijn hier al mogelijk.
Van de website:
"At the NESI Global Forum 2019, we aim to make progress on co-creating a wellbeing economy through social innovation. Business leaders, social entrepreneurs, international academics, institutions, activists and civil society organisations will work together towards our shared vision. Come and be part of it!"
Bron: Diego Isabel la Moneda
WETENSCHAP |
Publicatie 'The In-between of Modern Economy'
Sjoerd Robijn, lid van ECG Nederland, en Fernando Suárez Müller hebben een wetenschappelijke paper gepubliceerd in P2P&Innovation (ISSN 2358-7814). Het artikel gaat over de noodzaak om toe te werken naar een 'degrowth economy'. Bekijk hier de samenvatting of het volledige artikel.
"The rules of ‘modern economies’ are not compatible with the rules of ecosystems. In this paper we shall explore to what extent our economy can be characterized as already going beyond the modern type, approaching an Economy for the Common Good. We define our economy as being in between the competitive and complementary phase. In addition to this, since our culture is not primarily steered by natural selection but by human decision-making, we need to factor in an ethical dimension. To do this we use the idea that Nico Stehr – in line with Hegel – has called a ‘moralization of the economy’. which is when ethical responsibility becomes the guiding principle of all economic transactions."
Bron: Sjoerd Robijn, Fernando Suárez Müller
Alternative Economy Summer School in Wenen
Van woensdag 24 juli t/m vrijdag 9 augustus wordt op de Universiteit van Wenen de Summer School Alternative Economic and Monetary Systems gehouden, waarvoor studenten 5 ECTS kunnen behalen. De cursus is volledig in het Engels en is bedoeld voor studenten en professionals die geïnteresseerd zijn in alternatieve economie. Naast Christian Felber en Bernard Lietaer zullen ook andere docenten hun visie over de toekomst van de economie uiteenzetten. Neem voor meer informatie contact op met Carina Kamptner. Zie ook de site.
"The main intention behind the creation of the Summer School was to use a positive approach to the field of economic alternatives, asking if this apparently inherent instability might be reduced or avoided, and show students the chances of reform. A great amount of possible approaches to economic reform has been proposed over the years, proving that there is high demand for a new economic system. A number of current and promising concepts were selected to be presented to the students, ranging all the way up to a fundamental reform of global structures and institutions."
Bron: Christian Felber, Fernando Suárez Müller
VERENIGING |
Petitie Brede Welvaart
ECG Nederland heeft de Petitie over Brede Welvaart 2019 - 2030 getekend. De petitie is bedoeld voor de regering en de Tweede Kamer. Naast Economy for the Common Good hebben tot nu toe ook getekend: Bestuur VVM-sectie Biodiversiteit - Both Ends - De Natuur- en Milieu Federaties – ESA Group, Wageningen University and Research – Fair Climate Fund – FNV - Greenpeace - Institute for Environmental Security - IVN - Liga voor de Rechten van de Mens - Milieudefensie - Natuurmonumenten - NIVON - Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - One Planet Foundation - Platform Duurzame en Solidaire Economie - StandUpForYourRights - Stichting Aarde – Stichting LIFT - Transitie Nederland – Ware Winst Brabant - Werkgroep Voetafdruk Nederland - Women Engage for a Common Future NL.
Uit de petitie:
"De Monitor Brede Welvaart maakt duidelijk dat onze rijkdom en ecologische voetafdruk ten koste gaan van mensen elders op aarde en het welzijn van onze kinderen en volgende generaties ernstig bedreigen. Daarmee schenden wij vele mensenrechten. Gelukkig is de regering van plan om onze CO2-uitstoot flink te verkleinen, want de klimaat-ontwrichting leidt nu jaarlijks al wereldwijd tot zeer ernstige schade en honderdduizenden slachtoffers. Maar ook op andere gebieden zijn maatregelen nodig. Want het gaat om veel meer dan het klimaat, bijvoorbeeld de dramatische afname van de biodiversiteit, de kwaliteit en productiviteit van agrarische en visgronden, onze onevenredig grote claims daarop, en de overal optredende vervuiling van de aarde en van ons eigen leefmilieu. Blijven streven naar nog meer ongeclausuleerde economische groei is onverantwoord. Effectieve en rechtvaardige maatregelen zijn nodig om de genoemde problemen in samenhang op te lossen. Daarom dringen wij er bij het kabinet op aan een beleidsplan op te stellen en maatregelen te ontwikkelen om onze ecologische voetafdruk in 10 jaar drastisch te verkleinen."
Bron: Jan Juffermans,Fernando Suárez Müller
Algemene informatie Delegates Assembly
De Delegates Assembly - het parlement van de ECG beweging - zal dit jaar van vrijdag 3 t/m zondag 5 mei 2019 plaatsvinden op de Volkshochschule Stuttgart, die zich in het centrum van de stad bevindt (Rotebühlplatz 28). Er is een eerste oproep gedaan om via de bestaande verenigingen, energievelden of hubs 'proposals' in te dienen. Als je een lokale groep bent of een hub en je hebt een voorstel dat op internationaal niveau aangepakt moet worden, dan kun je vanaf vrijdag 15 februari het hiervoor gemaakte formulier invullen (in het Engels). De proposals worden in behandeling genomen en kunnen van commentaar worden voorzien tot vrijdag 15 maart 2019. Op zaterdag 23 maart 2019 zullen de definitieve voorstellen beschikbaar zijn. Vanaf dat moment hebben verenigingen, energievelden en hubs zes weken de tijd om de voorstellen te bestuderen. In de tussentijd is het de bedoeling dat verenigingen, energievelden en hubs op democratische wijze gedelegeerden kiezen die naar Stuttgart worden gezonden als vertegenwoordigers. De gedelegeerden moeten voor woensdag 3 april 2019 zijn ingeschreven. Vrijwilligers en gasten kunnen zich tot dinsdag 23 april 2019 inschrijven. Kijk voor meer informatie op de infopagina of benader Gus Hagelberg.
Bron: Gus Hagelberg, Fernando Suárez Müller
Strategische Doelen Economy for the Common Good
Tijdens de Delegates Assembly in Lissabon is een Strategic Goals Team opgezet dat de taak heeft om een aantal strategische doelen te formuleren die ook op nationaal niveau als leidraad kunnen dienen. Bridget Knapper is de voortrekker van het team en vraagt de actieve leden van ECG Nederland om hier mee te denken. Het team heeft een concept opgesteld. In de toekomst zullen de proposals voor de Delegates Assemblies betrekking moeten hebben op de Strategische Doelen. De deadline voor feedback is donderdag 28 februari 2019.
Bron: Bridget Knapper
Een nieuw Corporate Design Handboek
De actiegroep 'Communicatie' heeft een nieuwe 'Corporate Design Manual' tot stand gebracht. In dit document vind je alle logos, iconen, templates, etc. die je nodig hebt voor een professionele weergave van de ECG-producten. Het handboek vind je hier op de Wiki. Voor overige vragen, neem contact op met de grafische dienst van ECG.
Bron: Daniela von Pfuhlstein
Peer-Certificaten van vorm veranderd
De peer-certificaten worden uitgereikt aan bedrijven of organisaties die via de peer-review-methode een ECG-Balans hebben laten evalueren. Deze certificaten moeten duidelijk te onderscheiden zijn van de audit-certificaten, zodat niet de indruk ontstaat dat een auditproces heeft plaatsgevonden. Om dit onderscheid duidelijk in het keurmerk terug te laten komen, is de vormgeving van de peer-certificaten veranderd. De certificaten worden uitsluitend uitgegeven door de GWÖ GmbH (de ECG B.V.). Aan het proces van peer-review-certificering verandert verder niets.
Bron: Daniela von Pfuhlstein
AGENDA |
Vrijdag, 11 januari t/m maandag, 14 januari 2019
NL-Utrecht
Wintercursus ECG-consultancy
De locatie is het Casco Art Institute for the Commons.
Donderdag, 17 januari 2019
L-Luxemburg
Presentatie over Ethischer Welthandel
Christian Felber geeft een presentatie bij Fairtrade in Luxemburg.
Vrijdag, 1 februari 2019
NL-Utrecht
Inspiratiemiddag met Odin
Het event vindt plaats van 15.00 t/m 17.00 op de Hogeschool van Utrecht, Heidelberglaan 15
Zondag, 3 t/m maandag, 4 februari 2019
B-Brussel
ECG-speakers-meeting
De meeting vindt plaats in Brussel en is georganiseerd door Jean-Jacques Naele.
Maandag, 4 februari t/m vrijdag, 15 februari 2019
E-Sevilla
Opleiding 'Nieuwe Economieën'
De opleiding wordt verzorgd door de Global Hub for the Common Good.
Vrijdag, 8 februari 2019
NL-Utrecht
Studiebijeenkomst over Diverse Economies
De bijeenkomst vindt plaats op het Casco Art Institute for the Commons en begint om 19.00.
Zaterdag, 2 maart t/m dinsdag, 5 maart 2019
B-Antwerpen
Training ECG-consultancy in België
De exacte locatie wordt nog bekend gemaakt. Voor meer informatie en inschrijvingen, meld je aan bij ECG België.
Donderdag, 7 maart 2019
NL-Utrecht
Bestuursvergadering ECG Nederland
Dit vindt plaats op de Universiteit voor Humanistiek tussen 18.30 en 20.30 uur.
Vrijdag, 8 maart 2019
NL-Utrecht
Inspiratiemiddag met Ina Smittenberg
Op de Universiteit voor Humanistiek vindt tussen 15.00 en 17.00 een presentatie en een discussie plaats over het boek Organitopia.
Dinsdag, 9 april t/m donderdag, 11 april 2019
I-Bolzano
Best Economy Forum
ECG-alternatief voor het World Economic Forum. Voor het programma zie de website.
Woensdag, 24 april t/m vrijdag, 26 april 2019
E-Malaga
Nesi Global Forum
De Global Hub for the Common Good nodigt je uit voor het Nesi Global Forum 2019 in Malaga.
Vrijdag, 3 mei t/m zondag, 5 mei 2019
D-Stuttgart
Delegates Assembly 2019
De Delegates Assembly zal plaatsvinden op de Hogeschool te Stuttgart, Rotebühlplatz 28.
Woensdag, 15 mei t/m donderdag, 16 mei 2019
D-Berlin
Sustainability Leaders Congress
Ashley Harper, vriend van ECG, nodigt je uit voor het Sustainability Leaders Congress, o.a over Story Telling in Sustainability Reporting.
Donderdag, 23 mei 2019
NL-Sneek
Circulair & ethisch ondernemen in Fryslân
Jacqueline Hofstede, lid van ECG, organiseert deze bijeenkomst samen met Vno Ncw & Mkb Noord.
Dinsdag, 18 juni 2019
NL-Utrecht
Bestuursvergadering ECG Nederland
Dit vindt plaats in het gebouw Burgerzaken Gemeente Utrecht tussen 18.30 en 20.30 uur.
Woensdag, 24 juli t/m vrijdag, 9 augustus 2019
A-Wenen
Summer School over Alternatieve Economie
Met o.a. Christian Felber en Bernard Lietaer. Voor meer informatie zie de site van de Universiteit van Wenen.
Maandag, 22 juli t/m zaterdag, 27 juli 2019
D-Mannheim
ECG zomerweek
Een week met cursussen en bijeenkomsten. Meer informatie volgt.
Vrijdag, 25 oktober t/m zondag, 27 oktober 2019
D-München
Mind & Life Symposium
Een symposium over holistische en systeemtheoretische beschouwingen.
Voor de groei en bloei van een nieuwe economie zijn we aangewezen op de inzet van vrijwilligers, de betalingen van leden en de donaties van vrienden en partners.
Doe mee!
- We verwelkomen iedereen die eerlijk actief wil worden. Word actief!
- Als lid help je ons financieel vooruit en beslis je mee. Word lid!
- Voor ons als Non-Profit-Organisatie zijn donaties van groot belang voor het mogelijk maken van projecten. Word sponsor!
Informatie over de veiligheid van je gegevens
Je hebt de Blik ontvangen omdat je je in het verleden hebt aangemeld of interesse hebt getoond in de activiteiten van ECG Nederland.
Voor de nieuwsbrief gebruiken we alleen je e-mailadres en geen andere privégegevens.
Nadere informatie over de omgang met je persoonsgegevens door ECG vind je hier.
Mocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hier afmelden of schrijf ons een mail
- No labels