- Created by Fernando Suárez Müller, last modified by Frans Maas on 28.06.2019
Blik op ECG Nederland |
februari 2019 |
Nieuwsbrief |
Beste mensen,
Hou je nog vast aan je voornemens voor 2019? Heb je de weg naar Economy for the Common Good al gevonden of weer hervonden? Ben je op weg naar een breder bewustzijn en een ethische samenleving? Lees dan deze nieuwsbrief of delen ervan. Dit is de nieuwsbrief voor vrienden van en alle mensen die direct of indirect actief zijn voor ECG in Nederland. Dat zijn niet alleen de betalende leden van de ECG-vereniging, maar ook mensen die zich voor de doelen van Economy for the Common Good in Nederland (willen) inzetten of ingezet hebben.
We proberen jullie met deze nieuwsbrief maandelijks te informeren over alle activiteiten die onlangs hebben plaatsgevonden in het kader van Economy for the Common Good of in de nabije toekomst nog gaan plaatsvinden.
Met de Blik werpen we een blik op het ECG-proces in Nederland, dat wil zeggen op bottom-up initiatieven en faciliteringsprocessen van de Nederlandse ECG-vereniging. Tevens kijken we naar verwante ontwikkelingen die in dienst staan van de transitie naar een nieuwe economie.
Mede namens de rest van het bestuur van ECG Nederland wens ik jullie veel leesplezier!
Fernando Suárez Müller
Thema's: |
NIEUWS |
Training ECG-consultancy in België
Van zaterdag 2 maart 2019 t/m dinsdag 5 maart 2019 wordt in België een training ECG-consultancy aangeboden. De locatie is Antwerpen. Wil je ECG-consultant of -auditor worden en ben je geïnteresseerd in ethische consultancy? Meld je aan bij ons of bij ECG-België!
"Tijdens de training ga je interactief aan de slag met de Common Good Matrix en hoe die gebruikt wordt om een ECG-balans op te stellen. Samen met de andere participanten leer je de indicatoren zo objectief mogelijk te interpreteren en quoteren, en er is ook ruimte voor relevante discussie. Jouw mening wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van de matrix door het internationale Development Team. Na de training is er een vervolgtraject via videoconferencing, waarin je begeleid wordt in het opmaken van je eerste balans."
Onderdelen van de cursus zijn:
- ECG-waarden en -principes en de ECG-matrix
- ECG als organisatie: de professionele groepen en de regionale afdelingen
- Inhoud en zin van de indicatoren in de ECG-matrix begrijpen
- Toepassen van ECG-denken in je werk als consultant / coach / trainer
- Relatie met zakelijke klanten op verschillende niveaus van oriëntatie op ECG
- Aanpassing van het ECG-raamwerk aan overheidsbedrijven en gemeenten
- Je profiel ontwerpen als ECG-consultant voor marketingcommunicatie
Voor meer informatie zie de website.
Bron: Thomas Calis, Fernando Suárez Müller
Organitopia van Ina Smittenberg en ECG
Op vrijdag 8 maart 2019 vindt tussen 15.15 en 17.30 op de Universiteit voor Humanistiek in lokaal 0.38 een inspiratiemiddag plaats met Ina Smittenberg, auteur van het onlangs verschenen boek Organitopia (2018, Scriptum). De bijeenkomst wordt verzorgd door Irene Müller, lid van ECG Nederland, en Groene Humanistiek.
Aan de hand van de door Plato gestelde eenheid van het Ware, Schone en Goede pleit Ina voor een alternatieve vorm van organiseren die deze drie waarden vooropstelt. Hoewel het geen opzet was, sluit het verhaal van Ina sterk aan bij dat van Eelke Wielinga en Sjoerd Robijn. De fundamentele vraag is ook voor haar: hoe herwint een organisatie haar vitale energie? Het ideaal is een organisatie zonder dwangmatige hiërarchie, waarin de werknemers werken op basis van intrinsieke motivatie. Maar hoe bereik je dat? Lees alvast een recensie over het boek op LinkedIn!
Bron: Ina Smittenberg, Fernando Suárez Müller
Michel Bauwens doet mee met ECG!
Op uitnodiging van ECG Nederland en dankzij sponsoring van het WNF verzorgde Michel Bauwens in mei 2018 een inspiratiemiddag op de Universiteit voor Humanistiek. De leden en vrienden van Common Good gaven deze vooraanstaande Commonsdenker het boekje Ware Winst cadeau. Michel Bauwens beloofde het te lezen en heeft dat inmiddels gedaan. Zijn mening: de Common Good Economie biedt een uiterst realistische transitiestrategie, niet alleen naar duurzaamheid, maar ook naar een Commonssamenleving waarin algemene participatie en respect voor de commons centraal staan. "Sindsdien noem ik in alle presentaties die ik wereldwijd geef de Economy for the Common Good en de consultancy tool van ECG". Fernando Suárez Müller ontmoet Bauwens in februari 2019 in Parijs en hoopt ook een samenwerking tot stand te brengen met de Franse convivialisten van Alain Caillé en Frederic Vandenberghe; de laatste is ook lid van Economy for the Common Good geworden.
Bron: Michel Bauwens, Fernando Suárez Müller
Petitie overhandigd aan Kamercommissie
Op 22 januari heeft Jan Juffermans, o.a. namens ECG Nederland, samen met Gerrit Stegehuis van het Platform Duurzame en Solidaire Economie de Petitie over Brede Welvaart 2019-2030 overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat. Aanwezig waren Agnes Mulder (CDA), Lammert van Raan en Christine Teunissen (PvdD), Matthijs Sienot (D66), Laura Bromet (GL), Mahir Alkaya (SP) en William Moorlag (PvdA). De kamerleden deden geen toezeggingen, maar toonden zich zeer geïnteresseerd. Dit biedt mogelijkheden voor een vervolg. De petitie wordt met een begeleidende brief aan minister Eric Wiebes gestuurd. Jan Juffermans gaf samen met Chantal van den Bossche (WECF) een toespraak. Zie hieronder de foto (met dank aan Nivon Natuurvrienden). Het aantal ondertekenende organisaties is gegroeid naar 31, met in totaal 2,9 miljoen leden c.q. donateurs. Dit is niet het einde van de actie, want net als de ondertekenende organisaties wil Economy for the Common Good de verkleining van de voetafdruk op de agenda van de politiek houden.
Uit de toespraak van Jan:
"De Monitor Brede Welvaart laat goed zien dat onze welvaart ten koste gaat van mensen elders op aarde, en ook van onze kinderen en toekomstige generaties. Daar moet nodig iets aan gedaan worden, want dit is een kwestie van mensenrechten, nu én later (...). Maar ook op andere fronten wordt schade berokkend en zullen volgende generaties nare gevolgen ervaren van onze huidige economie. Bijvoorbeeld: de mondiale bodems degraderen, waarvan wij heel veel importeren. Denk aan de algehele plasticvervuiling, in de oceanen, tot zelfs in ons lichaam. En de mondiale biodiversiteit gaat dramatisch achteruit. Dergelijke problemen zijn vooral het effect van onze veel te grote mondiale voetafdruk, in Nederland nu gemiddeld 5,9 ha per persoon. Dat is ruim drie keer meer dan het Eerlijk Aarde-aandeel van 1,7 ha, berekend bij de huidige wereldbevolking van ruim 7,6 miljard mensen. Daar zit het onrecht!"
Vrienden of leden van ECG die actief betrokken willen blijven bij het wakker schudden van de politiek, kunnen zich aanmelden bij Gerrit Stegehuis.
Bron: Jan Juffermans, Gerrit Stegehuis
TERUGBLIK |
ECG-training in Utrecht
Van vrijdag 11 januari t/m maandag 14 januari 2019 vond op initiatief van ECG Nederland de wintercursus ECG-consultancy plaats. Nils Wittke en Irene Müller hebben een team opgeleid dat bedrijven, overheden en organisaties kan steunen bij het opstellen van hun ethische balans. Irene en enkele deelnemers blikken hier terug:
"Acht bevlogen aanstaande ECG consultants (Jacqueline Hofstede, Nienke van Ittersum, Estefanía Matesanz, Miek Nooijen, Anne-Greet van Rotselaar, Dieko Boekel, Lukas Held en Marcel van Marrewijk), hebben vier dagen intensief gewerkt aan het doorgronden van de ECG-matrix, de consultancy tool van ECG. De cursus bestond uit kennisoverdracht en het doordenken en doorvoelen van de komende paradigmatische verandering. De fijne en actieve sfeer werd ondersteund door de fysieke basis: het Casco Art Institute heeft de ruimte – met in de tuin de oudste boom van Utrecht en een lopende tentoonstelling – gratis ter beschikking gesteld. De biologische groothandel Odin heeft fruit, koekjes, thee en koffie gesponsord. De cursus was opengesteld voor junior consultants en had een diverse samenstelling met zeer gemotiveerde, competente en coöperatieve deelnemers die ook meteen zijn begonnen aan de opbouw van een consultancyteam. Ik wil hierbij het bestuur van ECG Nederland bedanken voor het initiëren en promoten van de training, evenals voor de bemiddeling van de locatie en de werving van de kandidaten", aldus Irene.
"Met mijn bedrijf Ynova voel ik mij verbonden met Economy for the Common Good - een beweging die de verbinding tussen ethisch handelen en economie wil versterken. Tijdens deze training tot gecertificeerd ECG-consultant raakte ik zeer onder de indruk van de Duitse Gründlichkeit van de Common Good Balans als basis van een non-financial report. Ik ben één van de mensen die in 2013 ECG als beweging in Nederland heeft helpen opstarten en ben heel blij nu weer actief te zijn", aldus Jacqueline Hofstede.
"De training behandelt alle aspecten van de ECG-matrix en bereidt de deelnemers voor om organisaties te adviseren bij het opstellen van hun Common Good rapportage. Dit is niet eenvoudig, want de matrix roept veel vragen op: voegen aandeelhouders waarde toe aan een bedrijf? Hoe kun je op een ethische manier reclame maken? Over deze en andere vragen vond een geanimeerde en constructieve discussie tussen de deelnemers plaats. De energie bij de deelnemers was groot en ze hebben veel zin om met organisaties in Nederland aan de slag te gaan", aldus Dieko Boekel.
Zie over deze cursus ook de internationale linkedin pagina hou deze nieuwsbrief in de gaten voor toekomstige consultancy trainingen.
Bron: Irene Müller, Jacqueline Hofstede, Dieko Boekel
Food-coöperatie Odin als voorbeeld
Op vrijdag 1 februari 2019 organiseerden ECG Nederland en Odin een inspiratiemiddag voor consultants en bedrijven. Irene Müller en Theo Boon gaven aan dat de ECG matrix bijzonder geschikt is om de ethische impact van een bedrijf te meten. Achter het simpele overzicht van een score gaat een complex onderzoek schuil van de processen van het bedrijf. Odin heeft zelf het rapport geschreven en de begeleiding van een consultant was de eerste keer zeker nodig. Een tweede keer zou Odin dit alleen kunnen: met de balans start ook een proces dat over een aantal jaar weer kan leiden tot een nieuw rapport. Theo Boon, directeur van Odin, was zeer te spreken over de ECG-tool: "Je ziet jezelf ontzettend goed in de spiegel." De bijeenkomst vond plaats op de Hogeschool van Utrecht en Eric Leltz, vice-voorzitter van ECG Nederland, was de gastheer en organisator. De score van Odin komt nog op de website van de coöperatie te staan en zal te zijner tijd dus openbaar worden gemaakt. ECG-vriend Yulia Kozak was erbij:
"I am writing a dissertation at the Hull University Business School in the United Kingdom on Systems Theory and organizational management, but I am living in Utrecht now. I am interested in Economy for the Common Good as an alternative to the dominant way of structuring internal and external business relations of organizations. The exposition of Theo Boon was very much in line with my expectations of finding an example of a holistic approach to business, which is what interests me. I would like to keep in touch with ECG Nederland and become active," aldus Yulia.
Hou de website van Odin in de gaten als je geïnteresseerd ben in het rapport en de score van coöperatie.
Bron: Yulia Kozak, Fernando Suárez Müller
Speakers-training met Christian Felber
Van 3 februari t/m 4 februari 2019 vond in Wavre, in de buurt van Brussel, een sprekerstraining van ECG plaats met Christian Felber. De training was georganiseerd door Thomas Calis op initiatief van Jean-Jacques Neale, de gastheer. De bijeenkomst was gratis en de heerlijke maaltijden van mevrouw Neale ook. Aanwezig waren vooral voorzitters van ECG-verenigingen uit verschillende Europese landen (naast Nederland het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Spanje, Luxemburg en Frankrijk). Op initiatief van Christian Felber was dit ook de eerste ontmoeting van internationale sprekers binnen een toekomstige, nog nader te plannen reeks. De volgende bijeenkomst vindt in september of december 2019 plaats. Dit is ook een traject om een officieel ECG-sprekerscertificaat te halen. De toegang tot de training was helaas beperkt. Fernando Suárez Müller deed mee namens ECG Nederland. Een samenvatting:
"De deelnemers hadden vragen voorbereid die betrekking hadden op vaak voorkomende vragen tijdens publieke presentaties. Dit was meteen een aanleiding om de inhoud en theorie van Economy for the Common Good te verdiepen. Verschillende boeken kwamen aan bod, van Stone Age Economics van Marshall Sahlins en Prosperityvan Colin Meyer tot Money van Felber. De belangrijkste vragen waren: wat is een nuttig product? Wat zijn basale behoeften? Wat is het verschil tussen zelf-liefde en egoïsme? Wat zijn de grenzen van de welvaartsstaat? Waarom stelt ECG een werkweek van 20 uur voor? Wat is het verschil tussen efficiency en ethische effectiviteit? Verder werd duidelijk dat het goed is voor sprekers om degelijke kennis te hebben van de ECG-matrix en het werkboek. Christian Felber benadrukte de noodzaak van betere communicatie binnen ECG, zowel op nationaal als op internationaal vlak. ECG biedt niet alleen een tool voor consultancy, maar is ook een politiek project. Het wil echter geen politieke partij worden, omdat er al veel aanknopingspunten zijn met bestaande partijen. Het feit dat ECG een burgerbeweging is, is ook een voordeel vergeleken bij andere ethisch meettools, zoals BCorps. ECG wordt niet gesponsord door de Rockefeller Foundation," aldus Fernando.
Bron: Fernando Suárez Müller
Future Companies en ECG
Tijdens het Minicongres Slim Produceren van de opleiding Technische Bedrijfskunde en het lectoraat Arbeidsorganisatie en Arbeidsproductiviteit van de Hanze Hogeschool Groningen ging Jacqueline Hofstede, lid van ECG, in gesprek over Future Companies. Zij schetste de nauwelijks te bevatten impact van de exponentiële ontwikkeling van nieuwe technologie. Waarde ketens worden korter en transformeren naar waardecycli. De Lean principes van Toyota blijven waardevol en worden aangevuld met de inzichten vanuit de Circulaire Economie en de ethiek. De gepresenteerde Economy for the Common Good wordt door de aanwezigen gezien als zeer gewenst. Zeker in het licht van een voorspelling van één van de studenten: 'Future Companies zullen worden geleid door Artificial Intelligence'.
Voor meer informatie, bekijk de presentatie.
Bron: Jacqueline Hofstede
VOORUITBLIK |
Training ECG-consultancy in Londen
Van donderdag 4 april t/m zondag 7 april 2019 organiseert ECG UK in Londen een training tot gecertificeerde ECG-consultant. De cursus biedt een framework voor ethisch management en bedrijfskundige duurzaamheid en zal zoals al eerder plaatsvinden in het Canada Water Theatre in Londen.
Wil je ECG-consultant of -auditor worden en ben je geïnteresseerd in ethische consultancy? Meld je bij ons aan of neem direct contact op met ECG UK.
Bron: Bridget Knapper, Fernando Suárez Müller
Delegates Assembly ECG
De Delegates Assembly - het ‘parlement’ van de ECG-beweging - zal dit jaar van vrijdag 3 mei t/m zondag 5 mei 2019 bijeenkomen op de Volkshochschule Stuttgart, in het centrum van de stad, op Rotebühlplatz 28. Op donderdag 2 mei 2019 vindt om 18.00 een politieke startmanifestatie plaats in het gemeentehuis van Stuttgart. Er is een eerste oproep gedaan om via de bestaande verenigingen, energievelden of hubs 'proposals' in te dienen. Hou de informatie bij via de wiki. De gedelegeerden moeten voor woensdag 3 april 2019 zijn ingeschreven. Vrijwilligers en gasten kunnen zich tot dinsdag 23 april 2019 inschrijven. Kijk voor meer informatie op de infopagina of benader Gus Hagelberg.
Bron: Daniela von Pfuhlstein, Gus Hagelberg, Fernando Suárez Müller
REGIONALE GROEPEN |
Proposals voor de Delegates Assembly
Als je een lokale groep bent of een hub en je hebt een voorstel dat op internationaal niveau aangepakt moet worden, dan kun je vanaf vrijdag 15 februari het hiervoor gemaakte formulier invullen (in het Engels). De proposals worden in behandeling genomen en kunnen van commentaar worden voorzien tot vrijdag 15 maart 2019. Op zaterdag 23 maart 2019 zullen de definitieve voorstellen beschikbaar zijn. Vanaf dat moment hebben verenigingen, energievelden en hubs zes weken de tijd om de voorstellen te bestuderen. In de tussentijd is het de bedoeling dat verenigingen, energievelden en hubs op democratische wijze gedelegeerden kiezen die naar Stuttgart worden gezonden als vertegenwoordigers. De gedelegeerden moeten vóór woensdag 3 april 2019 zijn ingeschreven.
Bron: Gus Hagelberg, Fernando Suárez Müller
Ware Winst Noord in wording
Jacqueline Hofstede van Ynova en Truus Hendriksen van Avier, beiden ECG-lid, willen in Noord Nederland een energieveld ontwikkelen: Ware Winst Noord.
"Voor mensen uit het Noorden die dit bericht lezen: wil je meewerken aan de opbouw van een ECG-chapter voor Friesland, Groningen en Drenthe, mail mij of meld je direct aan bij de LinkedIn groep Ware Winst Noord", aldus Jacqueline.
Bron: Jacqueline Hofstede, Truus Hendriksen
INTERNATIONALE ONTWIKKELINGEN |
Pioneers of Change Online Summit
Van vrijdag 1 maart t/m maandag 11 maart 2019 vindt de Pioneers of Change Online Summit plaats. Via videoconferencing kun je deelnemen aan verschillende workshops, lezingen en discussies. ECG-vriend en ambassadeur Otto Scharmer zal spreken over zijn Theorie-U, Declan Kennedy spreekt over permacultuur. Ook ECG-vriend Harald Welzer zal spreken, evenals Jane Goodall(bekend van haar levenslange inzet voor mensapen), Andrea Vetter (over Degrowth Theory), David Steindl-Rast (over nieuwe spiritualiteit), Fritjof Capra (over de nieuwe natuurkunde), en, last but not least, Christian Felber, over de nieuwe economie. Deelname is gratis.
Kijk voor meer informatie op de site van de summit.
Bron: Fernando Suárez Müller
ECG youth meeting
De eerstvolgende bijeenkomst van de werkgroep ECG-jongeren zal plaatsvinden van donderdag 14 maart t/m zondag 17 maart 2019 in de beroemde Cusanus-Hochschule in Bernkastel-Kues, tussen Trier en Mainz. In de loop van februari wordt hier meer over bekend. De reis- en verblijfkosten worden betaald zolang je CO2-neutraal reist.
Bron: Jens Metzger
Youth meeting tijdens Delegates Assembly
Van vrijdag 3 t/m zondag 5 mei 2019 zal er, tijdens de ECG Delegates Assemby in Stuttgart, een meeting zijn van de Youth Hub. De jongeren zullen het feest op zaterdagavond organiseren. Iedereen is welkom.
Bron: Jens Metzger
BEDRIJVEN |
EURAC-forum in Italië
ECG organiseert het Best Economy Forum in Bolzano van dinsdag 9 t/m donderdag 11 april 2019. De Duitse bedrijven Bundesverband Naturkost, Bio-Hotels, Bioland en UnternehmensGrün zijn mede-organisatoren. Het forum wil een alternatief zijn voor het World Economic Forum en laten zien wat succes in ECG-termen betekent.
Van de website:
"The founders and partners of the BEST ECONOMY Forum are hosting an international discussion platform for companies that have been successful in implementing sustainability strategies. The event aims to discuss and develop genuine and realistic models of sustainability. The conference will focus on concrete, successful strategies and approaches by businesses for businesses. The emphasis is on the exchange of ideas and bundling of strength. By incorporating young entrepreneurs and businesses the exchange of experience will also be between generations. This enables all of those involved to learn from one another in order to implement successful solutions."
Bron: Daniela von Pfuhlstein
Global Hub for the Common Good in Málaga
Van woensdag 24 april t/m vrijdag 26 april 2019 organiseren de Global Hub for the Common Good en de Wellbeing Economy Alliance voor de tweede keer het Nesi Global Forum in Málaga (Spanje). In deze nieuwsbrief nu de goede link naar de video die een indruk geeft van het Forum van 2017. De editie van 2019 zal eveneens plaatsvinden in het Palacio de Congresos van Málaga en is in het Engels. Bestellen is hier mogelijk. Diego Isabel la Moneda, lid van ECG, is de gastheer.
Dit zijn de thema's van de conferentie:
Zie ook de post op LinkedIn. Deze conferentie is een goede gelegenheid om vrienden van Economy for the Common Good en verwante organisaties te ontmoeten.
Bron: Diego Isabel la Moneda
WETENSCHAP |
Hartmut Rosa over Common Good
De Universiteit voor Humanistiek vierde in de laatste week van januari 2019 haar 30-jarige bestaan met feestelijkheden en een congres. De internationaal gerenommeerde socioloog en filosoof Hartmut Rosa gaf, op uitnodiging van Fernando Suárez Müller en professor Evelien Tonkens, een lezing en een workshop over Common Good onder de titel The Listening Society. Responsivity as the Essence of the Common Good.
Rosa is bekend om zijn kritiek op de sociale acceleratie van moderne samenlevingen en zijn ideeën over de post-growth society en sociale resonantie. Zie voor meer informatie Wikipedia. Frédéric Vandenberghe, mede-auteur van het Manifeste Convivialiste was speciaal hiervoor overgekomen uit Parijs. Het convivialisme is een aan de Economy for the Common Good verwante beweging waarmee ECG Nederland graag wil samenwerken. Voor meer informatie over het convivialisme: klik hier. De lezing van Rosa ging over een nieuw begrip van democratie en de daartoe benodigde hervorming van de publieke ruimte op basis van het idee van de Common Good. ECG-vriend Kleri Sparou was erbij. Een kleine impressie uit de lezing:
"We urgently need to overhaul the hegemonic understanding of democracy and rejuvenate the concept of the common good. (...) This gives us the chance to respond to the predominance of political alienation that has been diagnosed and to make a productive contribution to the shaping of the community," aldus Rosa.
"Als iemand de begrippen ‘resonantie’ en Common Good belichaamt, dan is het Rosa zelf wel. Zijn energie, humor en idealisme maakten het publiek zonder moeite weer wakker na een middag intensief luisteren. Ik ben benieuwd welke rol zijn idee van resonantie kan spelen voor Economy for the Common Good. Kunnen we de economie zo inrichten dat die resoneert met wie wij (willen) zijn als mensen?", aldus Kleri.
Bron: Kleri Sparou, Hartmut Rosa, Fernando Suárez Müller
Alternatief geld
Annet Stomph, lid van ECG, heeft als sluitstuk van haar master Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam een prachtige scriptie geschreven over alternatieve munteenheden: Lokale munt zo gevixt. Hoe lokaal geld ondernemers en particulieren een structuur biedt om hun economische, sociaal-culturele en politiek-activistische idealen vorm te geven (2018). De scriptie staat op internet en is vrij toegankelijk via Vix.nl.
"Sinds de jaren zeventig zijn overal ter wereld lokale, circulaire betaalsystemen ontstaan, waarbinnen een eigen munteenheid gecreëerd wordt. Het doel ervan is versterking van de lokale economie, het behouden van geld in de regio en het weghalen van de geldschepping bij private banken. Zo circuleert sinds 2015 in de regio Alkmaar de ‘Vix’ 1 . In voorgaande onderzoeken naar dergelijke circulaire geldinitiatieven zijn voornamelijk doelen en effecten onderzocht. In dit onderzoek is gekeken naar de beweegredenen van mensen om zich bij zo’n initiatief aan te sluiten. Daarbij heb ik me gericht op de vraag: wie nemen deel aan het circulaire geldcircuit ‘Vix’ in Alkmaar en omstreken, op welke manier maken zij er gebruik van en wat zijn hun beweegredenen?"
Bron: Annet Stomph
Value of the Commons
De Universiteit van Utrecht organiseert van woensdag 20 maart t/m vrijdag 22 maart 2019 binnen het project Private Property and Political Power een workshop onder de titel The Value of the Commons. De centrale vragen zullen zijn: wat maakt de commons waardevol? Wanneer zou iets moeten worden beheerd door een ‘common’ in plaats van door een publieke of private instelling? Voor meer informatie: klik hier. Iedereen is van harte uitgenodigd, maar vergeet niet je in te schrijven. De workshop is in het Engels.
Bron: Yara Al Salman
VERENIGING |
Strategische Doelen
Tijdens de Delegates Assembly in Lissabon is een Strategic Goals Team opgezet dat de taak heeft om een aantal strategische doelen te formuleren die ook op nationaal niveau als leidraad zullen dienen. Bridget Knapper is de voortrekker van het team en vraagt de actieve leden van ECG Nederland om hier mee te denken. Het team heeft een concept opgesteld. In de toekomst zullen de proposals voor de Delegates Assemblies betrekking moeten hebben op de Strategische Doelen. De deadline voor feedback is donderdag 28 februari 2019.
Bron: Bridget Knapper
Nieuwsbrief op de website
Thomas Calis van ECG België beheert samen met Fernando Suárez Müller de Nederlandstalige website van Economy for the Common Good. Hij zal voortaan de nieuwsbrieven op de site zetten. Hier een nogniet technisch volmaakt voorproefje.
Bron: Thomas Calis, Fernando Suárez Müller
Algemene Ledenvergadering in maart
In maart 2019 zal een Algemene Ledenvergadering gehouden worden waarin we zullen nadenken over de Delegates Assembly en de coördinatie en communicatie van het consultancy team aan de ene kant en de vereniging en energievelden aan de andere kant. Meer informatie voor leden volgt per e-mail.
Bron: Eric Leltz, Fernando Suárez Müller
Vacature penningmeester ECG Nederland
Na lang wikken en wegen heeft Mirte Schreuder Hes besloten om per donderdag 7 maart 2019 met haar bestuursfunctie te stoppen. Mirte heeft een nieuwe baan en gaat meer uren werken, wat weinig tijd overlaat voor de vereniging. Hiermee start haar carrière pas echt en ze wil er de volle honderd procent voor kunnen gaan. Ze blijft natuurlijk lid van ECG Nederland.
Het bestuur wil haar hartelijk bedanken voor alles wat ze gedaan heeft. Ze heeft prachtig werk geleverd, eerst als secretaris, daarna als penningmeester, lid van de Federation Members Council en van de International Finance Board. Door haar vertrek ontstaat een vacature voor een vrijwilliger in het bestuur van ECG Nederland die deze functies over wil nemen. Ben je geïnteresseerd? Meld je dan bij ons aan.
Bron: Mirte Schreuder Hes, Fernando Suárez Müller
AGENDA |
Vrijdag, 8 februari 2019
NL-Utrecht
Studiebijeenkomst over Diverse Economies
De bijeenkomst vindt plaats op het Casco Art Institute for the Commons en begint om 17.00.
Zaterdag, 2 maart t/m dinsdag, 5 maart 2019
B-Antwerpen
Training ECG-consultancy in België
De exacte locatie wordt nog bekend gemaakt. Voor meer informatie en inschrijvingen kun je je aanmelden bij ECG België.
Donderdag, 7 maart 2019
NL-Utrecht
Bestuursvergadering ECG Nederland
Deze vindt plaats op de Universiteit voor Humanistiek, van 18.30 tot 20.30 uur.
Vrijdag, 8 maart 2019
NL-Utrecht
Inspiratiemiddag met Ina Smittenberg
Op de Universiteit voor Humanistiek wordt tussen 15.00 en 17.00 uur een presentatie over het boek Organitopia gehouden, met discussie na.
Vrijdag, 1 maart t/m maandag, 11 maart 2019
Online
Online Summit
Op internet is de Pioneers of Change Summit te volgen, met o.a. Fritjof Capra en Christian Felber. De toegang is gratis.
Donderdag, 14 maart t/m zondag, 17 maart 2019
D-Bernkastel-Kues
ECG youth meeting
De ECG jongeren bijeenkomst vindt plaats in de beroemde Cusanus-Hochschule en wordt georganiseerd door Jens Metzger.
Woensdag, 20 maart t/m vrijdag, 22 maart 2019
NL-Utrecht
Commons workshop
De workshop The Value of the Commons wordt gehouden in de Universiteit van Utrecht en wordt verzorgd door Yara Al Salman.
Dinsdag, 9 april t/m donderdag, 11 april 2019
I-Bolzano
Best Economy Forum
ECG-alternatief voor het World Economic Forum. Zie voor het programma de website.
Woensdag, 24 april t/m vrijdag, 26 april 2019
E-Málaga
Nesi Global Forum
De Global Hub for the Common Good nodigt je uit voor het Nesi Global Forum 2019 in Málaga.
Vrijdag, 3 mei t/m zondag, 5 mei 2019
D-Stuttgart
Delegates Assembly 2019
De Delegates Assembly zal plaatsvinden in het gebouw van de Hogeschool van Stuttgart.
Woensdag, 15 mei t/m donderdag, 16 mei 2019
D-Berlin
Sustainability Leaders Congress
Ashley Harper, vriend van ECG, nodigt je uit voor het Sustainability Leaders Congress, met thema’s als Story Telling in Sustainability Reporting.
Dinsdag, 18 juni 2019
NL-Utrecht
Bestuursvergadering ECG Nederland
Deze vindt plaats in het gebouw van Burgerzaken, Gemeente Utrecht, tussen 18.30 en 20.30 uur.
Woensdag, 24 juli t/m vrijdag, 9 augustus 2019
A-Wenen
Summer School over Alternatieve Economie
Met o.a. Christian Felber en Bernard Lietaer. Zie voor meer informatie de site van de Universiteit van Wenen.
Maandag, 22 juli t/m zaterdag, 27 juli 2019
D-Mannheim
ECG zomerweek
Een week met cursussen en bijeenkomsten. Meer informatie volgt.
Vrijdag, 25 oktober t/m zondag, 27 oktober 2019
D-München
Mind & Life Symposium
Een symposium over holistische en systeemtheoretische beschouwingen.
Voor de groei en bloei van een nieuwe economie zijn we aangewezen op de inzet van vrijwilligers, de betalingen van leden en de donaties van vrienden en partners.
Doe mee!
- We verwelkomen iedereen die eerlijk actief wil worden. Word actief!
- Als lid help je ons financieel vooruit en beslis je mee. Word lid!
- Voor ons als Non-Profit-Organisatie zijn donaties van groot belang voor het mogelijk maken van projecten. Word sponsor!
Informatie over de veiligheid van je gegevens
Je hebt de Blik ontvangen omdat je je in het verleden hebt aangemeld of interesse hebt getoond in de activiteiten van ECG Nederland.
Voor de nieuwsbrief gebruiken we alleen je e-mailadres en geen andere privégegevens.
Nadere informatie over de omgang met je persoonsgegevens door ECG vind je hier.
Mocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hier afmelden of ons mailen.
- No labels