- Created by Fernando Suárez Müller, last modified on 10.01.2020
Blik op ECG Nederland |
januari 2020 |
Nieuwsbrief |
Beste mensen,
Wij wensen iedereen een transformatie- en transitierijk 2020!
Met deze nieuwsbrief informeren we jullie maandelijks over alle activiteiten die onlangs hebben plaatsgevonden in het kader van Economy for the Common Good (ECG) of in de nabije toekomst nog gaan plaatsvinden. De nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij ECG in Nederland.
Met de Blik werpen we een blik op het ECG-proces, dat wil zeggen op bottom-up initiatieven van de ECG-beweging in Nederland en op de faciliteringsprocessen van de Nederlandse ECG-vereniging. Daarnaast belichten we verwante ontwikkelingen die in dienst staan van de transitie naar een nieuwe economie.
De nieuwsbrief van november was de laatste van het vorige jaar. In die tussentijd heeft ECG Nederland niet stilgezeten. Zo heeft ECG-Amsterdam een delegatie ontvangen uit Franse steden, waarvan de gemeenten geïnteresseerd waren in een transformatie van hun stedelijke economie. Verder heeft het bestuur van ECG Nederland een presentatie gehouden voor de gemeente Amsterdam. En in het kader van de internationalisering heeft Jacqueline Hofstede, coördinator van ECG-Noord, de eerste ECG-paardenbloemzaadjes in Australië geplant.
Mede namens het bestuur van ECG Nederland wensen wij jullie veel leesplezier!
Fernando Suárez Müller & Evelyn Boksebeld
Thema's: |
NIEUWS |
Nog enkele plaatsen voor ECG-consultancy-training
Van donderdag 30 januari t/m zondag 2 februari 2020 vindt de eerder aangekondigde training over de Common Good Balans plaats. De training is mogelijk gemaakt door de ECG-verenigingen uit België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Gerd Hofielen en Nils Wittke zullen deze training verzorgen.
Economy for the Common Good introduceert een ethisch model voor ondernemerschap en economie. In dit model is alle economische activiteit eerst gericht op het maximaliseren van het gemeenschappelijke welzijn. We presenteren ook de Common Good Balans, een instrument dat de maatschappelijke en ecologische impact van bedrijven kwantitatief vastgelegd en vergelijkt.
Als je wilt weten hoe dit werkt, dan is deze training voor jou geschikt. In de training ben je volop bezig om de ins en outs van de Common Good Matrix 5.0 te leren kennen. De locatie is, net zoals vorig jaar, het Casco Art Institute te Utrecht. Verdere informatie over de training, vind je op de website of via Estefanía Matesanz.
De inschrijvingen zijn goed op gang gekomen maar er zijn nog wat plaatsen vrij. Meld je snel bij ons aan!
Bron: Bridget Knapper, Estefanía Matesanz Medina, Thomas Calis
SDG's met Gerd Hofielen
Wil je meer weten over de samenhang tussen de ECG-Matrix en de Sustainable Development Goals (SDG's)? Dan is er binnenkort de gelegenheid om vragen te stellen aan Gerd Hofielen die hier een artikel over schreef ('Punkten für das Gemeinwohl und die SDGs'). Gerd is eind januari in Nederland om samen met Nils Wittke de ECG-training te geven.
Mocht je belangstelling hebben in een bijeenkomst met Gerd over SDG's stuur dan een mail naar Fernando Suárez Müller. Bij voldoende aanmeldingen, organiseren we een bijeenkomst op woensdag 29 januari of op maandag 3 februari 2020.
Bron: Fernando Suárez Müller
ECG als Filmproject
Andrea Köppler, werkzaam voor de regionale televisie uit Beieren, en Esther Konieczny hebben het team Reset Economy opgericht. Dit team produceert documentaires en films over alternatieve economie. Op dit moment werkt Reset Economy aan een documentaire over Economy for the Common Good: Wie en wat staat achter deze beweging? Hoe gaat zij te werk? Voorlopig is de documentaire gewoon getiteld Reset Economy.
De eerste opnames van het filmteam vonden plaats tijdens het 24 Stunden Glück-event in Wenen. Het is de bedoeling dat de documentaire gepresenteerd wordt op de Delegates Assembly 2020 in Zweden. Wil je hier meer over weten, als bedrijf in beeld komen of deelnemen aan de interviews? Bezoek dan de website of neem contact op met de filmmakers.
Bron: Andrea Köppler, Daniela von Pfuhlstein
Vacatures bij ECG
Er zijn bij de IT afdeling van Economy for the Common Good twee vacatures vrijgekomen. We zoeken een Coördinator van het internationale IT-team en een System Administrator van het Internationale IT-team. We houden rekening met de startdatum van 1 februari 2020. Solliciteren kan voor 20 januari via Pedro Olazabal.
Bron: Gus Hagelberg, Pedro Olazabal
Terugblik |
Omgevingsvisie gemeente Amsterdam
Op vrijdag 13 december 2019 hebben ECG Nederland en de gemeente Amsterdam een stadsgesprek gehad over ondernemerschap. De stadsgesprekken maken deel uit van de Omgevingsvisie die de gemeente Amsterdam op dit moment ontwikkelt. De Omgevingsvisie beschrijft welke vormen van bedrijvigheid in de toekomst van Amsterdam de meeste ruimte krijgen. Hoe we kunnen bepalen welk ondernemerschap bijdraagt aan een betere stad is dan een belangrijke vraag.
In aanwezigheid van wethouder Marieke van Doorninck hebben Estefanía Matesanz en Lukas Held van het bestuur van ECG Nederland ervoor gepleit om het gedachtegoed en het meetsysteem van Economy for the Common Good (de Matrix 5.0) te gebruiken zodat sociaal en ecologisch ondernemerschap in Amsterdam wordt gestimuleerd.
Frans Maas, coördinator van ECG-Brabant, presenteerde de resultaten van de impact-evaluatie van een groep ondernemers in de gemeente Boxtel die de ECG-Matrix hebben gebruikt. Eric Danse van het bedrijf Telecom & IT Snew gaf aan dat het gebruik van de ECG-Matrix in hun bedrijf had geleid tot de implementatie van een robuuste missie en visie, die in dienst staan van de economische transitie.Verder waren ook leden van ECG-Amsterdam aanwezig, zoals Nies Medema en Ijoya van Gemert, coördinator van het Amsterdamse chapter.
Van deze bijeenkomst, die gaat bijdragen aan de definitieve Omgevingsvisie van Amsterdam, volgt later een verslag.
Bron: Estefanía Matesanz Medina, Ijoya van Gemert
Conferentie in Bremen
Van donderdag 28 t/m zaterdag 30 november 2019 vond de eerste zelfgeorganiseerde wetenschappelijke conferentie over ECG plaats aan de Hochschule Bremen. Elly Rijnierse vertegenwoordigde de Nederlandse wetenschapshub met haar paper 'Economy for the Common Good - A Common Standard for a Pluralistic World?'. Over de hele linie was de conferentie een groot succes.
Er waren meer deelnemers dan verwacht. Wetenschappers uit de hele wereld deden mee. Ook waren er vooraanstaande vertegenwoordigers van belangrijke instituties zoals Daniel Dahm (voorzitter van de World Future Council), Carlos Trias Pintó (lid van het Europees Economisch en Sociaal Comité) en Anna Deparnay-Grunenberg (Europaparlementariër).
De wetenschappelijke interesse in een economie voor de Common Good neemt duidelijk toe. De gepresenteerde papers worden in boekvorm uitgebracht als conference-proceedings onder redactie van prof. Tim Goydke.
Er wordt nagedacht om de volgende conferentie in Nederland (Amsterdam) te houden. De mogelijkheid daartoe wordt door Ellen Oetelmans, werkzaam bij de gemeente Amsterdam en vriend van ECG, en Elly Rijnierse, coördinator van de ECG-wetenschapshub in Nederland, verkend. Elly heeft ook een project proposal voor deze conferentie in Amsterdam gedaan: 'A new narrative for Europe: Leading by Example'.
Bron: Elly Rijnierse
Paardenbloemzaadjes in Australië
Jacqueline Hofstede, coördinator van ECG-Noord (Ware Winst Noord), heeft haar bezoek aan een vriendin in Australië benut om ook paardenbloemzaadjes te planten in het door bosbranden geteisterde gebied. Dit continent is het enige waar Economy for the Common Good nog niet vertegenwoordigd is. Jacqueline was in het gebied waar de bosbranden het hevigst woedden: de South Pacific Regio. Ze sprak daar met wetenschappers, journalisten, ondernemers en verontruste burgers. De bij dit bericht gevoegde foto is niet bewerkt maar echt.
"De bosbranden in Australië wakkerden mijn motivatie voor duurzaamheid aan. De intensiteit van de branden nam met de dag toe. En daarmee ook de woede van de bevolking. Gelukkig gaat daar ook een groeiende motivatie voor duurzaamheid mee gepaard en hopelijk leidt dit ook aldaar tot het begin van een chapter Economy for the Common Good", aldus Jacqueline.
Bron: Jacqueline Hofstede
Nesi Forum bij COP25
Een aantal jaar geleden maakte Diego Isabel la Moneda deel uit van ECG Nederland. Sinds hij weer terug is in Spanje organiseert hij om het jaar het NESI Forum (New Economy and Social Innovation) dat gelieerd is aan Economía del Bien Común. Van maandag 2 december t/m donderdag 13 december 2019 heeft hij meegewerkt aan COP25 in Madrid. Hij organiseerde de activiteiten over economische verandering onder de noemer 'Change the Economy to stop Climate Change' (Activity Code: AGR002).
Bron: Diego Isabel la Moneda
This is not Economy
Parallel aan de presentatie van Christian Felbers nieuwe boek op de universiteit van Bremen, vond op maandag 11 november 2019 aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht een bespreking en discussie over plaats over This is not Economy. De bijeenkomst aan de UvH was georganiseerd door de ECG-wetenschapshub en de presentatie werd verzorgd door Fernando Suárez Müller.
Hoewel het boek een Engelse titel heeft, is het vooralsnog alleen in het Duits verkrijgbaar. Felber behandelt hier de economische theorievorming van de laatste twee eeuwen. De meeste leerboeken voor economiestudenten schetsen een klassiek beeld van de economie, waarin de homo economicus en mathematisering centraal staan. Elly Rijnierse was aanwezig:
"Het boek is een scherpe kritiek op het huidige economie-onderwijs. De economie wordt als wetenschap gedragen door een positivistisch perspectief dat abstract en mathematisch is, om zo de student af te leiden van de politieke keuzes die worden gemaakt. Fernando benadrukte dat het boek van Felber vooral activistisch van aard is en wil zijn, niet altijd wetenschappelijk evenwichtig is; zo kan het neoklassieke denken niet gelijk gesteld worden met het neoliberalisme. De moraal van het verhaal luidt dat de economie geen natuurwetenschap is maar een sociale wetenschap, die als zodanig onderwezen dient te worden. Problemen moeten multidisciplinair en holistisch worden aangevlogen. Hoe een alternatief economie-onderwijs er precies uit zou zien, wordt door Felber niet uitgewerkt. Toch wordt er wel een begin gemaakt met het uitwerken van criteria waaraan alternatief economie-onderwijs zou moeten voldoen", aldus Elly.
Bron: Elly Rijnierse, Fernando Suárez Müller
Vooruitblik |
Club van Rome
In samenwerking met Stichting Waardenwerk, de Universiteit voor Humanistiek en Economy for the Common Good hopen prof. Harry Kunneman en Fernando Suárez Müller Carlos Alvarez Pereira uit te nodigen voor een lezing en inspiratiemiddag. Carlos Alvarez Pereira is een vooraanstaand lid van de Club van Rome. De inspiratiemiddag zal in april 2020 plaatsvinden aan de Universiteit voor Humanistiek.
Meer informatie volgt later. Wil je meewerken aan de organisatie van dit evenement? Stuur dan een mailtje naar Fernando.
Bron: Harry Kunneman, Fernando Suárez Müller
Bezoek van Michel Bauwens
Begin maart 2020 staat een bezoek van Michel Bauwens aan de Universiteit voor Humanistiek gepland. In de week dat Bauwens de universiteit voor onderzoek bezoekt, zal er ook een inspiratiemiddag gehouden worden. Dit evenement staat in het teken van de relatie tussen Commons en Common Good. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt.
Als je wilt meehelpen met het organiseren van dit evenement, kan je dat laten weten door middel van een mailtje.
Bron: Michel Bauwens, Fernando Suárez Müller
Speakerstraining met Christian Felber
Vanwege het succes van de internationale speakerstraining in Brussel vorig jaar, heeft het bestuur van de Nederlandse ECG-vereniging besloten om een nieuwe speakerstraining in Nederland te houden. Dit tweedaagse evenement zal, waarschijnlijk in Amsterdam, plaatsvinden in juni of begin juli. De training wordt gegeven door niemand minder dan Christian Felber. Het team dat dit evenement organiseert bestaat uit Estefanía Matesanz (voorzitter ECG), Lukas Held (penningmeester ECG) en Ijoya van Gemert (coördinator van ECG-Amsterdam).
Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voorwaarden voor deelname zijn goede kennis van het Engels en enige voorkennis van ECG.
Wil je als officiële en betaalde spreker van ECG optreden? En wil je meer informatie bijvoorbeeld over andere voorwaarden? Stuur ons dan gerust een mailtje.
Bron: Estefanía Matesanz Medina, Fernando Suárez Müller
ECG in de welzijnssector
Hannah Bohez, vriend van ECG België, verzorgt twee studiedagen om de relatie tussen gezondheidszorg en Economy for the Common Good te verkennen. De studiedagen vinden plaats op woensdag 3 juni en op woensdag 10 juni 2020. Hannah is op zoek naar mensen die bekend zijn met ECG, ervaring hebben in de zorg en een presentatie willen geven over de mogelijkheid om de ECG-balans in ziekenhuizen toe te passen.
Het Hospital Guttmann in Barcelona is het eerste ziekenhuis dat een balans heeft opgemaakt. Hannah zoekt een Nederlandstalige persoon met consultancy ervaring die deze casus zou willen presenteren in Gent en Brussel.
Heb je belangstelling? Mail dan Hannah Bohez voor meer informatie.
Bron: Hannah Bohez
Regionale Groepen |
Franse steden op bezoek bij ECG-Amsterdam
Op maandag 9 december 2019 was een groep vertegenwoordigers van Franse steden op bezoek in Amsterdam om kennis te nemen van een aantal Commons-projecten. Xavier Perrin, die in de stad Grenoble verantwoordelijk is voor de opbouw van een lokale commons-economie, wilde meer weten over Economy for the Common Good en over het initiatief voor lokale democratisering (Ma.ak020), dat een groep geëngageerde Amsterdammers gestart is.
De bijeenkomst vond plaats in de European Cultural Foundation in aanwezigheid van Nies Medema (ECG-lid en lid van het kernteam van Ma.ak020) en Fernando Suárez Müller (coördinator van ECG-Amsterdam). Solène Berry en Sylvine Bois-Choussy van het 27-steden-team organiseerden de bijeenkomst. ECG-Amsterdam is uitgenodigd om de Commons-projecten in Parijs te bezoeken.
Bron: Nies Medema, Fernando Suárez Müller
Amsterdam-Impact Action Programme
Ellen Oetelmans, Program Impact Manager van de gemeente Amsterdam, heeft in het 'Impact Entrepreneurship Action Programme' aandacht gevestigd op Economy for the Common Good en de Matrix als tool voor impactmanagement. Samen met de Omgevingsvisie, die in het bovenstaande is vermeld, kan dit bijdragen aan een verandering van het aanbestedingsbeleid van de gemeente Amsterdam. ECG-Nederland wil Ellen bedanken voor haar inzet.
Wil je meer weten over het 'Impact Entrepreneurship Action Programme? Klik dan hier!
Bron: Ellen Oetelmans, Christian Felber
Voortzetting Ma.ak020 in Amsterdam
ECG-Amsterdam is betrokken bij het democratiseringstraject van Ma.ak020 (Maatschappelijk Akkoord 020-Amsterdam). Het akkoord, opgesteld door 600 Amsterdammers, is op zaterdag 9 november ondertekend door wethouder Rutger Groot Wassink. Maar hoe gaat het nu verder?
"De eerste punten uit het akkoord kunnen in januari 2020 worden uitgewerkt tot een praktisch plan met wat, hoe, wanneer en met wie. Daar wordt het Ma.aknetwerk actief bij betrokken. Indachtig de symbolische puntkomma in het akkoord begint het echte werk nu. Dit vraagt om verdergaande samenwerking (co-creatie) tussen het brede Ma.ak020-netwerk en de gemeente. Het is een gedeelde wens om het digitale platform Ma.ak020.nl een grotere rol te laten spelen. Hier kunnen we de stappen delen, het netwerk versterken, de democratisering van Amsterdam tonen en volgen, en een gezamenlijke leren-van-ervaringen-plek maken", aldus het kernteam.
ECG-Amsterdam ziet zich als partner van Ma.ak020 en blijft graag betrokken.
Bron: Fernando Suárez Müller, Ma.ak020 kernteam i.h.b. Nies Medema
Ware Winst Brabant en het belang van regionalisering
Jan Juffermans, lid van ECG-Brabant, heeft een mooi artikel geschreven over het grote belang van regionalisering voor de transitie. Mondialisering heeft een toenemend aantal grote problemen opgeleverd waar de mensheid onder gebukt gaat. De noodzaak van regionalisering is daarom groot.
"In het artikel beschrijf ik 12 voordelen. Regionalisering blijkt namelijk een aantrekkelijk perspectief, hopelijk zelfs wervend, en een goed medicijn tegen pessimisme. We zitten al geruime tijd in de fase van de wal en het schip, met wereldwijd ontelbare slachtoffers. Dus laten we het roer maar radicaal omgooien", aldus Jan.
Ben je geïnteresseerd in het artikel? Klik dan hier.
Bron: Jan Juffermans
ECG in het Parktheater in Eindhoven
Op zaterdag 18 januari 2020 zal Elly Rijnierse, coördinator van de ECG-wetenschapshub, in het Parktheater in Eindhoven een presentatie houden over Economy for the Common Good. Onder de titel 'Bewoners werken samen aan een duurzame wereld' worden die dag allerlei duurzame initiatieven besproken die plaatsvinden in de regio. Ger Pepels van Ware Winst Brabant heeft Elly uitgenodigd op basis van haar wetenschappelijke inbreng in Bremen (zie boven) en haar lokale initiatieven in Marienhoeve (Den Haag).
Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het bewonersinitiatief in Eindhoven.
Bron: Elly Rijnierse
Internationale Ontwikkelingen |
Delegates Assembly 2020
Van vrijdag 8 mei t/m zondag 10 mei 2020 zal in Skåne Tranås in Zweden, de Internationale Delegates Assembly plaatsvinden. Skåne Tranås bevindt zich 70 km ten oosten van Malmö en is ongeveer 2 uur rijden van Copenhagen. Binnenkort wordt een start gemaakt met het verzamelen van proposals.
Bekijk de speciaal ingerichte website over de Delegates Assembly voor meer informatie.
Bron: Daniela von Pfuhlstein
Internationale Newsletter
Het bezoek van Christine Vanderlieb van ECG France en Fernando Suárez Müller van ECG Nederland aan de Campus de la Transition heeft de Internationale Newsletter van Economy for the Common Good van de maand december gehaald. Wil je ook de Internationale Newsletter ontvangen? Schrijf je dan in bij Gus Hagelberg.
Bron: Fernando Suárez Müller
Bedrijven |
UNESCO prijs voor Netwerk 17plus
In het kader van het impactprogramma van de UNESCO is een prijs uitgeloofd voor netwerken en regionale leerinitiatieven. Het Duitse Netzwerk 17plus, dat opgericht is door het ECG-chapter uit Minden-Lübbecke kreeg de prijs van de UNESCO-commissie voor de categorie 'netwerken'.
Volgens de jury heeft de groep uit Minden een web-platform opgericht, dat op voorbeeldige wijze een bijdrage levert aan educatie voor duurzame ontwikkeling.
Meer informatie hierover in het Duits vind je hier.
Bron: Daniela von Pfuhlstein
ECG-bedrijf Taifun Tofu krijgt duurzaamheidsprijs
De ECG-bedrijven doen het qua prijzen goed. Dit keer heeft de Duitse tofu-producent Taifun een jaarlijkse duurzaamheidsprijs gewonnen. Meer informatie vind je op de website van Taifun en van de Duitse duurzaamheidsprijs.
Bron: Daniela von Pfuhlstein
Wetenschap |
Conferentie ECG wetenschapshub
Naar aanleiding van het succes in Bremen willen Ellen Oetelmans en Elly Rijnierse de mogelijkheid verkennen om de volgende internationale ECG-conferentie in Amsterdam te organiseren. Dit evenement zou eind november 2020 kunnen plaatsvinden en het thema van de interactie tussen theorie en praktijk zou centraal komen te staan. Het is de bedoeling dat de conferentie resulteert in peer-reviewed artikels in internationale academische tijdschriften en vakbladen. Meer informatie volgt.
Bron: Elly Rijnierse
Tijdschrift gewijd aan ECG
Het gerenommeerde Duitstalige tijdschrift voor economie 'Zeitschrift für Wirtschafts- und Unternehmensethik' heeft haar laatste nummer geheel gewijd aan Economy for the Common Good. Initiatiefnemer was de bekende Zwitserse economie-ethicus Peter Ulrich. Naast een interview met Christian Felber vind je in dit tijdschrift vooral bijdragen over de relatie van ECG-balans en grote bedrijven. Helaas zijn de bijdragen niet op commonsbasis toegankelijk gemaakt.
Bron: Daniela von Pfuhlstein
Vereniging |
Nieuws van Matrix Development Team
Voor ECG-consultants zijn de volgende mededelingen van het Matrix Development Team (MDT) belangrijk. Er zijn aanpassingen gedaan in de matrix-rekenmachine (het algoritme is aangepast). Ook het werkboek is enigszins aangepast (zie de add-on 5.0.1). Gerd Hofielen verzamelt tot woensdag 15 januari allerlei feedback en input voor een nieuwe Matrixversie. Coördinator is Marta Avesani. Voor alle vragen over de balans, het werkboek of de rekenmachine kunnen jullie hier terecht.
Bron: Marta Avesani
Pilot Microbalans geslaagd
In vier workshops is de nieuwe Microbalans getest bij vier kleine bedrijven uit de regio Winterthur. Onder leiding van Ralf Nacke en Brigitte Frank is dus de Microbalans ofwel de ECG-balans S tot stand gebracht. In januari 2020 worden nog de laatste puntjes op de i gezet.
Het was van belang om een versimpelde balans aan te bieden aan bedrijven die een snelle berekening willen maken van hun ECG-impact. De Delegates Assembly in Stuttgart had daartoe een werkgroep in het leven geroepen. ECG-consultants worden hierover nog nader geïnformeerd.
Bron: Harald Andrä, Ralf Nacke; Foto: Thomas Schanz
De Internationale Federatie is een vereniging
Het heeft heel lang geduurd om alle papieren internationaal in orde te krijgen, maar de International Federation for the Economy for the Common Good is nu een juridisch erkende vereniging. Officieus waren alle Europese verenigingen al in september 2018 toegetreden tot de bond. Er verandert dus niets: het gaat slechts om een juridische vastlegging!
Bron: Manfred Jotter
De Federatie zoekt een vrijwilliger
Omdat Economy for the Common Good groeit en er steeds meer landen bij komen (onlangs zijn België, Frankrijk, Luxemburg, Mexico en de VS toegetreden) heeft dat veel meer werk opgeleverd. De Federatie zoekt daarom steun. Kennis van talen, boekhouding en reporting zijn gewenst. Mocht je interesse hebben, schrijf dan de federatie een e-mailtje.
Bron: Manfred Jotter
Grote IT verhuizing, ruim je data op!
Je gaat al netjes met je data om maar om ruimte te sparen, is het belangrijk eraan te denken om je prullenmand te legen en ongewenste mail te verwijderen. Controleer ook of alle ecogoodlijsten nog actueel zijn! En haal alles uit de Datacloud wat je niet nodig hebt!
Heb je verder vragen? Kijk eerst even op de Wiki naar standaardvragen. Op dit moment is het IT-team druk bezig door de systeemomschakeling. Bij dringende vragen kan je altijd bij het it-support-team terecht.
Bron: Petra Vogt
Hub voor Fundraising
Het is goed om te weten dat je voor de financiering van projecten hulp kunt vragen aan het Fundraising-team. Dit team is op dit moment een werkboek aan het maken waarmee je autonoom aan de slag kunt.
Alle verdere informatie vind je hier. Voor vragen of aanvragen kan je terecht bij Charlotte Clarke.
Bron: Charlotte Clarke
Agenda |
Donderdag, 30 januari t/m zondag, 02 februari 2020
NL-Utrecht
ECG-consultancy-training
Een vierdaagse internationale consultancy training, in het Casco Art Institute.
Dinsdag, 7 april t/m woensdag, 8 april 2020
D-Berlin
Sustainability Leaders Congress
Een tweedaags internationaal congres over management en duurzaamheid.
Vrijdag, 28 augustus t/m woensdag, 2 september 2020
D-Chieming
ECG-zomerweek
Een zesdaagse internationale ECG bijeenkomst in Beieren met workshops en activistische voorbereidingen.
Voor de groei en bloei van een nieuwe economie zijn we aangewezen op de inzet van vrijwilligers, de betalingen van leden en de donaties van vrienden en partners.
Doe mee!
- We verwelkomen iedereen die eerlijk actief wil worden. Word actief!
- Als lid help je ons financieel vooruit en beslis je mee. Word lid!
- Voor ons als Non-Profit-Organisatie zijn donaties van groot belang voor het mogelijk maken van projecten. Word sponsor!
Informatie over de veiligheid van je gegevens
Je hebt de Blik ontvangen omdat je je in het verleden hebt aangemeld of interesse hebt getoond in de activiteiten van ECG Nederland.
Voor de nieuwsbrief gebruiken we alleen je e-mailadres en geen andere privégegevens.
Nadere informatie over de omgang met je persoonsgegevens door ECG vind je hier.
Mocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hier afmelden of schrijf ons een mail
- No labels