Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Sv translation
languageen
Newsletter_body
Logologo_de_screen.png

Newsletter_header
SubtitleNieuwsbrief
Colorblue
LogoPageLogos - andere Länder
TitleBlik op ECG Nederland
Releasejanuari 2020
Logologo_AS_NL_Nederland_en_color_WEB.png

Image Modified
Beste mensen,

Wij wensen iedereen een transformatie- en transitierijk 2020 2020!

Met deze nieuwsbrief informeren we jullie maandelijks over alle activiteiten die onlangs hebben plaatsgevonden in het kader van Economy for the Common Good (ECG) of in de nabije toekomst nog gaan plaatsvinden. De nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die direct of indirect betrokken is bij ECG in Nederland.

Met de Blik werpen we een blik op het ECG-proces, dat wil zeggen op bottom-up initiatieven van de ECG-beweging in Nederland en op de faciliteringsprocessen van de Nederlandse ECG-vereniging. Daarnaast belichten we verwante ontwikkelingen die in dienst staan van de transitie naar een nieuwe economie.

De nieuwsbrief van november was de laatste van het vorige jaar. In die tussentijd heeft ECG Nederland niet stilgezeten. Zo heeft ECG-Amsterdam een delegatie ontvangen uit Franse steden, waarvan de gemeenten geïnteresseerd waren in een transformatie van hun stedelijke economie. Zo Verder heeft het bestuur van ECG Nederland een presentatie gehouden voor de gemeente Amsterdam. En in het kader van de internationalisering heeft Jacqueline Hofstede, coördinator van ECG-Noord, de eerste ECG-paardenbloemzaadjes in Australië geplant. 

Mede namens het bestuur van ECG Nederland wensen wij jullie veel leesplezier!

Fernando Suárez Müller & Evelyn Boksebeld

Newsletter_rubric
RubricThema's:
Colorblue
Iconicon_ECG_seeds.png

Table of Contents
maxLevel4
minLevel2
indent20px
absoluteUrltrue
excludeThema's:
printablefalse

Newsletter_rubric
RubricNIEUWS
Colorgreen
Iconnews

Nog enkele plaatsen voor ECG-consultancy-training

Van donderdag 30 januari t/m zondag 2 februari 2020 vindt de al eerder aangekondigde training plaats over de Common Good Balans plaatsDe training is mogelijk gemaakt door de ECG-verenigingen uit België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland mogelijk gemaakt. Gerd Hofielen en Nils Wittke zullen deze training verzorgen. 

Economy for the Common Good stelt Good introduceert een ethisch model voor ondernemerschap en economie voor. Alle In dit model is alle economische activiteit zou in de eerste plaats gericht moeten zijn eerst gericht op het maximeren maximaliseren van het gemeenschappelijke welzijn. ECG stelt voor dat, ten behoeve van vergelijkbaarheid, We presenteren ook de Common Good Balans, een instrument dat de maatschappelijke en ecologische impact van bedrijven ook kwantitatief vastgelegd wordt door middel van de Common Good Balansen vergelijkt.

Als je wilt weten hoe dit functioneertwerkt, dan is deze training voor jou geschikt. In de training ben je volop bezig om de ins -&-en outs van de Common Good Matrix 5.0 te leren kennen. De locatie is, net zoals vorig jaar, het Casco Art Institute te Utrecht. Verdere informatie over de training, vind je op de website. Je kunt ook terecht bij  of via Estefanía Matesanz.

De inschrijvingen zijn goed op gang gekomen maar er zijn nog wat plaatsen vrij. Meld je snel bij ons aan!

Bron: Bridget Knapper, Estefanía Matesanz Medina, Thomas Calis

SDG's met Gerd Hofielen

Ben je geïnteresseerd om meer te Wil je meer weten over de samenhang tussen de ECG-Matrix en de Sustainable Development Goals (SDG's)? Dan biedt zich is er binnenkort de gelegenheid om vragen te stellen aan Gerd Hofielen die hierover hier een artikel heeft geschreven over schreef ('Punkten für das Gemeinwohl und die SDGs'). Gerd is eind januari in Nederland om samen met Nils Wittke de ECG-training te geven.

Mocht je belangstelling hebben in een bijeenkomst met Gerd over SDG's stuur dan een mail naar Fernando Suárez Müller. Bij voldoende aanmeldingen proberen , organiseren we een bijeenkomst op woensdag 29 januari of op maandag 3 januari een bijeenkomst te organiserenfebruari 2020.

Bron: Fernando Suárez Müller

ECG als Filmproject

Andrea Köppler, werkzaam voor de regionale televisie uit Beieren, en Esther Konieczny hebben het team Reset Economy opgericht om . Dit team produceert documentaires en films te produceren over alternatieve economie. Zij bereiden nu Op dit moment werkt Reset Economy aan een documentaire voor over Economy for the Common Good: Wie en wat staat achter deze beweging? Hoe gaat zij te werk? Wer und was steht hinter dieser Bewegung? Wie arbeitet sie? De documentaire is voorlopig gewoon Reset Economy getiteldVoorlopig is de documentaire gewoon getiteld Reset Economy.

De eerste opnames van het filmteam vonden plaats tijdens het in Weenen gehouden event "24 Stunden Glück" en het -event in Wenen. Het is de bedoeling dat de documentaire gepresenteerd wordt op de Delegates Assembly 2020 die in Zweden zal plaatsvinden. Bedrijven worden bezocht die met ECG bezig zijn en leden worden wereldwijd geïnterviewd. Will .  Wil je hier meer over weten, wil je als bedrijf in beeld komen of wil je meedoen deelnemen aan de interviews? Bezoek dan de website of neem contact op met de filmmakers

Bron: Andrea Köppler, Daniela von Pfuhlstein

Job Openings

Vacatures bij ECG

Er zijn bij de IT afdeling van Economy for the Common Good twee vacatures ontstaan: Coordinator vrijgekomen. We zoeken een Coördinator van het internationale IT-team en een System Administrator van het het Internationale IT-team. De posities gaan in per We houden rekening met de startdatum van 1 februari 2020. De sollicitaties kan je sturen naar Pedro Olozabal Solliciteren kan voor 20 januari 2020via Pedro Olazabal.

Bron: Gus Hagelberg, Pedro Olazabal

Newsletter_rubric
RubricTerugblik
Colorgreen
Iconpen

Omgevingsvisie gemeente Amsterdam

Op vrijdag 13 december 2019 heeft hebben ECG Nederland en de gemeente Amsterdam een stadsgesprek gehad over ondernemerschap gehad met de gemeente Amsterdam. De . De stadsgesprekken maken deel uit van de Omgevingsvisie die momenteel in de maak is door de gemeente Amsterdam op dit moment ontwikkelt. De omgevingsvisie bepaalt Omgevingsvisie beschrijft welke vorm vormen van bedrijvigheid in de toekomst van Amsterdam de meest de meeste ruimte zal krijgen in de stad. Een belangrijke vraag in dit gesprek is hoe bepalen we . Hoe we kunnen bepalen welk ondernemerschap bijdraagt aan een betere stad ?is dan een belangrijke vraag.

In aanwezigheid van wethouder Marieke van Doorninck hebben Estefanía Matesanz  Matesanz en Lukas Held van het bestuur van ECG Nederland een pleidooi gehouden ervoor gepleit om het gedachtegoed en het meetsysteem van Economy for the Common Good (de Matrix 5.0.) te gebruiken om in Amsterdam zodat sociaal en ecologisch ondernemerschap in Amsterdam wordt gestimuleerd.

te stimuleren. Frans Maas, coördinator van ECG-Brabant, presenteerde de resultaten van de impact-evaluatie van een groep ondernemers in de gemeente Boxtel die de ECG-Matrix hebben gebruikt. Eric Danse van het bedrijf Telecom & IT Snew gaf aan dat het gebruik van de ECG-Matrix in hun bedrijf had geleid tot de implementatie van een robuuste missie en visie, die in dienst staan van de economische transitie.Verder waren ook leden van ECG-Amsterdam aanwezig, zoals Nies Medema en Ijoya van Gemert, coördinator van het Amsterdamse chapter.

Er komt nog een verslag van Van deze bijeenkomst dat deel gaat vormen van , die gaat bijdragen aan de definitieve Omgevingsvisie van Amsterdam, volgt later een verslag.

Bron: Estefanía Matesanz Medina, Ijoya van Gemert

ECG Nederland

Conferentie in Bremen

 

Hierbij een eerste indruk van de conferentie: Geweldig! 

Programma en uitnodiging conferentie nog even bijgevoegd als info rond namen etc.

 

Een paar korte eerste indrukken:

 

  • De presentatie ging goed. Ik heb een powerpoint gemaakt. Die presenteer ik graag.
  • Er komen conference-proceedings waar de ingediende artikelen in komen. Ik kreeg van Prof. Tim Goydke die informatie.
  • Het idee leeft sterk om de 2e wetenschappelijke conferentie van de ECG in Nederland te houden. Christian Felber is daar al over in contact met de gemeente Amsterdam en heeft mij met haar in contact gebracht. Het gaat om Ellen Oetelmans. Ik stuur zo de mail door. Ze heeft al gereageerd.
  • Er was een uitnodigin tijdens de conferentie om een voorstel te doen voor vervolg. Dat heb ik gedaan: Project Proposal “Develop a

    Van donderdag 28 t/m zaterdag 30 november 2019 vond de eerste zelfgeorganiseerde wetenschappelijke conferentie over ECG plaats aan de Hochschule Bremen. Elly Rijnierse vertegenwoordigde de Nederlandse wetenschapshub met haar paper 'Economy for the Common Good - A Common Standard for a Pluralistic World?'. Over de hele linie was de conferentie een groot succes.

    Er waren meer deelnemers dan verwacht. Wetenschappers uit de hele wereld deden mee. Ook waren er vooraanstaande vertegenwoordigers van belangrijke instituties zoals Daniel Dahm (voorzitter van de World Future Council), Carlos Trias Pintó (lid van het Europees Economisch en Sociaal Comité) en Anna Deparnay-Grunenberg (Europaparlementariër).

    De wetenschappelijke interesse in een economie voor de Common Good neemt duidelijk toe. De gepresenteerde papers worden in boekvorm uitgebracht als conference-proceedings onder redactie van prof. Tim Goydke.

    Er wordt nagedacht om de volgende conferentie in Nederland (Amsterdam) te houden. De mogelijkheid daartoe wordt door Ellen Oetelmans, werkzaam bij de gemeente Amsterdam en vriend van ECG, en Elly Rijnierse, coördinator van de ECG-wetenschapshub in Nederland, verkend. Elly heeft ook een project proposal voor deze conferentie in Amsterdam gedaan: 'A new narrative for Europe: Leading by

    Example”.

    Het voorstel viel goed bij Professor Gunter Koch en Prof. Tim Goydke (zie hieronder). Two Smileys:  .  Dit voorstel is mogelijk gelijk input voor de 2e conferentie in NL. Zie bijgevoegd.

                De context is dat de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een Europa-brede consultatie wil organiseren voor de toekomst voor Europa. Volgens mij hebben we dan wel een idee.

                Anna Deparnay-Grunenberg van het Europees Parlement liet dit tijdens de conferentie weten.

    Erste wissenschaftliche Konferenz zur Gemeinwohl-Ökonomie

    Großer Erfolg auf ganzer Linie

    Mehr Teilnehmer*innen als erwartet und diese hochzufrieden! Kommentare wie "beste Konferenz ever" waren vielfach zu hören. Die Gäste waren aus der ganzen Welt angereist, um an der Konferenz teilzunehmen. Der interdisziplinäre Austausch und der Diskurs zwischen Wissenschaft und Praxis führte zu Anregungen auf beiden Seiten. Zu den vielen Vortragenden zählten Persönlichkeiten wie Daniel Dahm, Mitglied des World Future Council und der Vereinigung Deutscher Wissenschaftler*innen, und MEP Anna Deparnay-Grunenberg sowie EWSA-Mitglied Carlos Trias Pintó.

    Die Konferenz fand in Räumlichkeiten der Hochschule Bremen statt. Mit dem IGC befindet sich hier das erste deutsche Hochschulinstitut, welches eine Gemeinwohl-Bilanz erstellt hat und sich seit etwa acht Jahren mit dem Thema der Gemeinwohl-Ökonomie in der Lehre und der eigenen Organisation befasst. Das dahinter stehende Ziel ist, das alternative Wirtschaftssystem wissenschaftlich zu fundieren und Forschungslücken zu füllen.

    Das wissenschaftliche Interesse an der Gemeinwohl-Ökonomie nimmt deutlich zu – die kritische, wissenschaftliche Auseinandersetzung fördert und stärkt die Weiterentwicklung dieses alternativen Wirtschaftsmodells. Ziel ist es, die wissenschaftliche Basis der GWÖ zu stärken, die (kritische) Auseinandersetzung zu fördern und den gesellschaftlichen Diskurs zu diesem alternativen Wirtschaftsmodell zu verbreitern.

    Image Removed

    Bron:

    Paardenbloemzaadjes in Australië

    Text: Lorem ipsum dolor ...

    Image Removed

    Nesi Forum bij COP25

    Change the Economy
    to stop Climate Change”

    (Activity Code: AGR002)
     

    NESI Forum (New Economy and Social Innovation) has been selected by COP25 of Climate Change, held in Madrid from 2 to 13 December, to participate as “actors for the climate” holding the event “Change the Economy to stop Climate Change”, within the inaugural events of the summit.

    How to catalyze a fair transition to a new economy designed to fight climate change? Which are the proposals of models such as circular economy, collaborative economy, economy of the common good, sustainable finance or impact investment for adaptation and mitigation of climate change? How to transform the economy from the local? What is the role of citizen mobilization in this transition?

    This is not Economy

    Het was een presentatie van een boek van Christian Felber van de beweging van de Economy for the Common Good: This is NOT Economy.
    Het boek was een kritiek op het huidige economie onderwijs. In grote lijnen heb ik dat wel duidelijk, maar het komt in dit boek nog wat scherper voor het voetlicht.
    Positivitisch, met de claim waardevrij te zijn, mathematisering van de economie enzovoort, Angelsaksisch + VS meest geciteerd, voorwaarde voor een goede baan, best betaald.
    Enerzijds gaat deze beweging heel ver door, anderzijds zijn er ook tegenbewegingen op gang aan het komen.

    Example'.


    Image Added

    Bron: Elly Rijnierse

    Paardenbloemzaadjes in Australië

    Jacqueline Hofstede, coördinator van ECG-Noord (Ware Winst Noord), heeft haar bezoek aan een vriendin in Australië benut om ook paardenbloemzaadjes te planten in het door bosbranden geteisterde gebied. Dit continent is het enige waar Economy for the Common Good nog niet vertegenwoordigd is. Jacqueline was in het gebied waar de bosbranden het hevigst woedden: de South Pacific Regio. Ze sprak daar met wetenschappers, journalisten, ondernemers en verontruste burgers. De bij dit bericht gevoegde foto is niet bewerkt maar echt. 

    "De bosbranden in Australië wakkerden mijn motivatie voor duurzaamheid aan. De intensiteit van de branden nam met de dag toe. En daarmee ook de woede van de bevolking. Gelukkig gaat daar ook een groeiende motivatie voor duurzaamheid mee gepaard en hopelijk leidt dit ook aldaar tot het begin van een chapter Economy for the Common Good", aldus Jacqueline.

    Image Added

    Bron: Jacqueline Hofstede

    Nesi Forum bij COP25

    Een aantal jaar geleden maakte Diego Isabel la Moneda deel uit van ECG Nederland. Sinds hij weer terug is in Spanje organiseert hij om het jaar het NESI Forum (New Economy and Social Innovation) dat gelieerd is aan Economía del Bien Común. Van maandag 2 december t/m donderdag 13 december 2019 heeft hij meegewerkt aan COP25 in Madrid. Hij organiseerde de activiteiten over economische verandering onder de noemer 'Change the Economy to stop Climate Change' (Activity Code: AGR002). 

    Image Added

    Bron: Diego Isabel la Moneda 

    This is not Economy

    Parallel aan de presentatie van Christian Felbers nieuwe boek op de universiteit van Bremen, vond op maandag 11 november 2019 aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht een bespreking en discussie over plaats over This is not Economy. De bijeenkomst aan de UvH was georganiseerd door de ECG-wetenschapshub en de presentatie werd verzorgd door Fernando Suárez Müller.

    Hoewel het boek een Engelse titel heeft, is het vooralsnog alleen in het Duits verkrijgbaar. Felber behandelt hier de economische theorievorming van de laatste twee eeuwen. De meeste leerboeken voor economiestudenten schetsen een klassiek beeld van de economie, waarin de homo economicus en mathematisering centraal staan. Elly Rijnierse was aanwezig:

    "Het boek is een scherpe kritiek op het huidige economie-onderwijs. De economie wordt als wetenschap gedragen door een positivistisch perspectief dat abstract en mathematisch is, om zo de student af te leiden van de politieke keuzes die worden gemaakt. Fernando benadrukte dat het boek van Felber vooral activistisch van aard is en wil zijn, niet altijd wetenschappelijk evenwichtig is; zo kan het neoklassieke denken niet gelijk gesteld worden met het neoliberalisme. De moraal van het verhaal luidt dat de economie geen natuurwetenschap is maar een sociale wetenschap, die als zodanig onderwezen dient te worden. Problemen moeten multidisciplinair en holistisch worden aangevlogen. Hoe een alternatief economie-onderwijs er precies uit zou zien, wordt door Felber niet uitgewerkt. Toch wordt er wel een begin gemaakt met het uitwerken van criteria waaraan alternatief economie-onderwijs zou moeten voldoen", aldus Elly.

    Image Added

    Bron: Elly Rijnierse, Fernando Suárez Müller

    newsletter_

    Het boek is vooral activistisch, niet wetenschappelijk evenwichtig. Dat heeft een functie. Gelukkig werd bij de presentatie dit allemaal in perspectief gezet.
    Moraal van het verhaal: economie is één tak van sport in de sociale wetenschappen, problemen moeten multidisciplinair worden aangevlogen, holistisch, sociale wetenschappen zijn intrinsiek waarde gedreven, dus een plurale maatschappij. Verschillende perspectieven, hoe dan waarden prioriteren? Plaats en tijd gebonden – democratisch – besluiten is het antwoord van Christian Felber.
    Hoe dat er dan precies uitziet, daar kwam nog geen antwoord op.

    Image Removed

    Bron: Elly Rijnierse

    newsletter_rubric
    RubricVooruitblik
    Colorgreen
    Iconeye

    Waardenwerk -Alvarez
    oen ik in Stellenbosch was vergaderde daar toevallig ook de club van Rome, we hebben een lezing kunnen regelen door een lid van het executive board, dr. Carlos Pereira, die was heel goed en hij zond mij bijgaand artikel van zijn hand dat we met wat wijzigingen van hem ook in Wawe mogen publiceren. Ik denk dat de clubs waaraan hij meewerkt voor ons en voor jouw commons-club wellicht interessant zouden kunnen zijn om mee samen te werken. Ik heb nog een interessant stuk van hem, maar begin hier maar even mee, tot morgen.

    Bezoek Michel Bauwens

    Mitte September erschien der Leitfaden Punkten für das Gemeinwohl und die SDGs. Dieser richtet sich ganz allgemein an Organisationen, die sich mit den Zielen für nachhaltige Entwicklung beschäftigen und einen Beitrag zu deren Umsetzung leisten möchten. Die Herangehensweise dieses Leitfadens ist stark handlungsorientiert, d.h. es wird vor allem die Frage beantwortet, wie Unternehmen die Umsetzung der SDGs im Rahmen ihrer Aktivitäten unterstützen und inwiefern sie die Gemeinwohl-Bilanz als Unternehmens- bzw. Organisationskompass nutzen können.

    Training UK

    Er gewährt einen allgemeinen Einblick in die Agenda 2030 der Vereinten Nationen und zeigt auf, welche Rolle Unternehmen bei der Umsetzung der SDGs spielen können, welchen Beitrag die GWÖ zu den Sustainable Development Goals leisten kann und inwiefern Unternehmen die Gemeinwohl-Bilanz zur Steigerung ihrer SDG-Performance nutzen können.

    Das Jahr 2020: 10 Jahre GWÖ – 5 Jahre GWÖ Sommerwoche

    Lasst uns gemeinsam feiern.

    2020 wird die GWÖ zehn Jahre alt. Deshalb steht die SoWo in diesem Jahr unter dem Motto:

    10 Jahre GWÖ - INNEHALTEN, DANKEN, WÜRDIGEN: Gemeinsam zurückblicken und in die Zukunft schauen.

    Ihr könnt Eure Ideen im Rahmen dieses Mottos in die Agenda einbringen und dazu beitragen, diesen Rahmen mit Leben zu füllen. Jede/r ist willkommen! Das Orga-Team gibt den Rahmen, fühlt sich aber nicht für eine offizielle Geburtstagsfeier mit Laudator*innen u.ä. verantwortlich.

    Die SoWo 2020 findet vom 28. August bis 2. September 2020 im GWÖ-bilanzierten Jonathan Seminarhotel im "Drei-Ländereck" statt.

    Belgie Welzijnssector

    ag ECG’ers

     

    Ondertussen ligt de datum en locatie van de twee studiedagen vast.

                   3 juni Gent

                   10 juni Brussel

     

    Met vriendelijke groeten

    Hannah Bohez

    Bouwtechnisch Adviseur – Klimaatfonds

     

    Opgelet! Vanaf 19 augustus verandert mijn e-mail naar hannah.bohez@vlaanderen.be

     

    Ik kan alvast de informatie die ik heb doorgekregen van onze Spaanse vrienden doorsturen:

    We hebben elkaar ontmoet tijdens de ECG opleiding.

     

    Ik neem met u contact op met de vraag of u geïnteresseerd bent om een presentatie te geven over ECG op een seminarie voor de Vlaamse Welzijnssector.

     

    In Juni zouden we voor de hele welzijnssector een seminarie houden over verschillende klimaat en duurzaamheidsinitiatieven.

    Ook de verschillende instrumenten die er bestaan waarmee je kunt screenen hoe duurzaam uw organisatie is zouden we aan bod willen laten komen. Dus ook ECG.

     

    Met de verschillende koepelorganisaties hebben we een engagement om vanaf 2021 de verschillende Welzijnsvoorzieningen werk te laten maken van een duurzame organisatie. Ze engageren zich om een klimaatvisieplan op te maken op organisatie niveau. Samen met de koepels hebben we verschillende instrumenten bekeken die een leidraad vormen om een dergelijke visie uit te werken. In dit kader zijn in de tijd Thomas en Karla ECG bij ons komen presenteren.

    In juni zouden we voor alle voorzieningen workshops  organiseren zodat ze kennis kunnen maken met de bestaande instrumenten.

     

    Zoals u in onderstaande mail kunt lezen zijn we op zoek naar iemand onafhankelijk die kennis heeft van ECG en van concrete cases om een presentatie te komen geven. Na telefonisch contact met Thomas dachten we aan jou aangezien:

    • U vanuit uw onafhankelijke rol als professor een toelichting kan geven
    • Je zelf geen consultancy doet
    • Je een breed netwerk hebt binnen ECG (zowel Nederland, Duitsland als Barcelona) en daardoor waarschijnlijk wel een aantal concrete praktijk cases kunt toelichten. Thomas dacht bijvoorbeeld als case aan een ziekenhuis in Barcelona die een ECG screening gedaan heeft.  

     

    Het opzet is om de presentaties heel concreet te houden met voorbeelden en/of getuigenissen.

    Dus een overzicht van de grote lijnen van ECG, de matrix en het evaluatieprincipe en dit dan bevattelijk te maken met goede voorbeelden. Waarbij zeker indien er voorbeelden zijn uit de welzijnssector deze meegenomen worden. De welzijnssector ruim gezien: jongerenwelzijn, voorzieningen voor personen met een handicap, ziekenhuizen, ouderentehuizen, kinderopvang etc.

     

    Het opzet is dat we twee dagen doen in Juni. Eén in Antwerpen en één in Gent. De exacte datum dient nog bepaald te worden.

     

    Alvast bedankt

     

    Indien u denkt dat u toch niet de geschikte persoon bent, zijn er dan andere personen waaraan u zou denken?

    Dear Economy for the Common Good activists,

    We are excited to invite you to the annual Delegates Assembly 2020 of the Economy for the Common Good. The assembly will take place in Skåne Tranås, Sweden from May 8th - May 10th, 2020.

    Skåne Tranås is about 70 km East of Malmö, Sweden and about a 2 hour train trip from Copenhagen, Denmark.

    Please go to our the Delegates Assembly webpage to find more information and to register for the event:

    https://da.ecogood.world/

    Newsletter_rubric
    RubricRegionale Groepen
    Colorgreen
    Iconlocal_chapter

    Franse steden in Amsterdam

    Xavier Perrin 

    As you maybe know, we come to Holland around the 9-11 th of december. In Amsterdam mostly.

    Mission Aide au pilotage

    Directeur de projet «  Communs »

    Ville de Grenoble

    Our previous meeting will be at the European Foundation, the address is Jan van Goyenkade 5 1075 HN Amsterdam
    Do you have any idea of a nice place nearby for our meeting? 
    If not, I can maybe ask the European Foundation if they have a room where we could meet in their office. 

    Best,
    Solène 

    Solène Berry

    Je suis Victor Lanselle, je travaille à la Ville de Brest, qui participe à ce projet européen autour des communs.

    Image Removed

    Hoe word ik een Money Maker?

    Op dinsdag 3 december organiseert ECG-Utrecht een spelavond waarin we het spel 'Money Maker' spelen dat door het burgerinitiatief 'Ons Geld' is gemaakt. Het spel maakt bewust hoe ons geldsysteem werkt en nodigt uit om hierover in gesprek te gaan. Paul Brinkkemper van stichting 'Ons Geld' zal de avond begeleiden en het spel introduceren. Als we de economie willen veranderen, helpt het om ons geldsysteem te begrijpen.

    ECG-leden en -vrienden uit het hele land zijn van harte welkom. Introducés zijn ook welkom! 

    Vergeet je niet hier aan te melden

    Ben je na de spelavond enthousiast over het spel en denk je het in je werk of privé te kunnen gebruiken, dan is er de mogelijkheid het spel te kopen voor € 40,-.

    "Money Maker is een spannend bordspel over geldschepping, schuld en krediet in de setting van het Amsterdam van de Gouden Eeuw", aldus de website.

    Image Removed

    Bron: Dieko Boekel, Anne-Greet van Rootselaar

    International Newsletter Bridget,

    How are you doing? And how is the international newsletter doing?
    Here you have the promissed two items that could fit into the newsletter of november.
    Please make all the necessary changes of my English.

    Best wishes,
    Fernando

    Verbeelding

    Ah! Dat is jammer. 

    De meeting is niet te verzetten. 

    Maar ik zou nog graag met jou een podcast maken. 

    Ik zou dan ook jouw kant op kunnen komen. Wanneer zou dat kunnen?

    Hgr. Tanja.

    Amsterdam-Impact Action Programme

    Hola Fernando,
    gracias por el resumen, excelente.
    Os (re)mando el enlace al programa Impact Entrepreneurship Action Programme, para el cual Ellen Oetelmans es responsable:
    https://www.iamsterdam.com/en/business/amsterdam-impact/who-we-are/action-programme-2019-2022
    La versión inglesa la mando en el attach porque aún no está uploaded.
    Podéis mandarme, a su vez, el documento en el que Rutger Groot Wassink firma emplear EBC en ofertas del ayuntamiento, porfa?
    En el siguiente correo, contesto a Ellen, con vostoros en copia.
    Abrazos
    ChristianMa.aK020
    Het akkoord, opgesteld door 600 Amsterdammers, is op 9 november op hoofdlijnen ondertekend door wethouder Groot Wassink. Wat betekent dat en hoe gaan we nu verder?
    [Hier vind je het Maatschappelijk akkoord.]
    Wat betekent het akkoord?
    Het Maatschappelijk akkoord is een belofte en zelfs een verplichting aan elkaar en aan onszelf: aan de slag! Het is ambitieus, op korte en langere termijn, op buurtniveau en voor de hele stad. In de week voor 9 november heeft het College van B & W het Maatschappelijk akkoord besproken. Er zijn Ma.akpunten waarmee direct aan de slag kan worden gegaan en punten die nog verdere uitwerking of onderzoek nodig hebben. Sommige Ma.akpunten zijn al in uitvoering en kunnen meer stevigheid krijgen. Verderop in dit bericht vind je deze lijst.
     
    Volgende stappen
    De eerste punten uit het akkoord kunnen in januari worden uitgewerkt tot een praktisch plan met wat, hoe, wanneer en met wie. Daar wordt het Ma.aknetwerk actief bij betrokken. Indachtig de symbolische puntkomma in het akkoord begint het echte werk nu. Dit vraagt om verdergaande samenwerking (co-creatie) tussen het brede Ma.ak020-netwerk en de gemeente. Dat is één van de taken van het in het akkoord genoemde samenwerkingsinnovatieteam. Ook worden ambtelijk directeuren nauw betrokken. Daarnaast is de gedeelde wens om het digitale platform Ma.ak020.nl een grotere rol te geven. Hier kunnen we de stappen delen, het netwerk versterken, de democratisering van Amsterdam tonen en volgen, en een gezamenlijke leren-van-ervaringen-plek maken.
     
    Partners
    Het akkoord wordt nu werkelijkheid; een uniek moment. Dat willen en moeten we samen doen met alle partners die daarbij van belang zijn, actieve Amsterdammers en de gemeente voorop. Begin december had het Ma.akkernteam een energiek en hoopgevend gesprek met de gemeentesecretaris Peter Teesink. Ook worden andere partners (onderzoekers, bedrijven, maatschappelijke organisaties) meer en meer uitgenodigd om mee te doen.
    Een oproep aan ons allemaal
    Ondertussen: zet je netwerk, kennis en ervaring in en laat je zien en horen, o.a. via platform Ma.ak020.nl. Als we bedenken wat we met z’n allen in een jaar bereikt hebben (en alle jaren daarvoor!), mogen we trots zijn. Laten we elkaar helpen dit momentum niet los te laten. Volle kracht vooruit!Image Removed
    Hartelijke groeten,
    Mede namens Rutger Groot Wassink, wethouder Democratisering

    Ware Winst Brabant

    Hierbij stuur ik je de link naar een artikel over het grote belang van regionalisering, deze week gepubliceerd. De mondialisering heeft namelijk een toenemend aantal grote problemen opgeleverd, waaronder de mensheid gebukt gaat. De noodzaak van regionalisering is daarom groot.

    In het artikel beschrijf ik 12 voordelen. Regionalisering blijkt namelijk een aantrekkelijk perspectief, hopelijk zelfs wervend, en een goed medicijn tegen pessimisme, want we zitten al geruime tijd in de fase van de wal en het schip, met wereldwijd ontelbare slachtoffers. Dus laten we het roer maar radicaal omgooien.

    Zie: https://www.duurzaamnieuws.nl/van-mondiaal-gesleep-naar-radicale-regionalisering/

    Hartelijke groet, Jan Juffermans

    Graag stuur ik jullie alvast deze uitnodiging.

    Ger Pepels van de Universiteit van Breda benaderde mij. Ik mag een korte presentatie houden van 15 minuten. Zie de algemene briefing.

    Hij gaf mij die plek naar aanleiding van mijn presentatie in Bremen en mijn werk in Mariahoeve, Den Haag.

     

    Ger Pepels is ook van Ware Winst Brabant. Hij zal een ECG workshop organiseren in Eindhoven.

    Ik sprak hem vandaag en hij is zeer geïnteresseerd om aan te sluiten bij de Wetenschapshub ECG NL.

    Wellicht kennen jullie hem.

    Newsletter_rubric
    RubricInternationale Ontwikkelingen
    Colorgreen
    Iconglobe

    DA- International Ontwikkelingen

    Internationale Nieuwsletter

    Newsletter_rubric
    RubricBedrijven
    Colorgreen
    Iconlighthouse

    Bedrijven

    UNESCO Auszeichnung für Netzwerk 17plus

    Im Rahmen des UNESCO-Weltaktionsprogramms fand die Auszeichnung 2019/2020 für Lernorte, Netzwerke und Kommunen statt, die sich für Bildung für Nachhaltige Entwicklung einsetzen. Das Netzwerk 17plus, deren Initiatorin und Trägerin die GWÖ-Regionalgruppe Minden-Lübbecke und Ethischer Welthandel OWL ist, wurde von der Deutschen UNESCO-Kommission in der Kategorie "Netzwerke" ausgezeichnet.

    Die Jury begründet ihre Entscheidung damit, dass „aus einer für die Mindener Nachhaltigkeitswoche entstandenen Webplattform sich ein regionales Netzwerk entwickelt hat, das vorbildhaft dazu beiträgt, Bildung für nachhaltige Entwicklung in die Breite zu tragen und in der Region zu verankern. Die Netzwerkpartner zeigen beispielhaft, wie sich eine Region auf den Weg in Richtung Nachhaltigkeit machen kann!“

    Mehr zur Auszeichnung und zum Netzwerk gibt es hier.

    Image Removed

    German Sustainability Prize awarded to ECG-certified company Taifun Tofu

    Image Removed

    The German tofu producer and ECG certified company, Taifun Tofu, recieved the German Sustainability Prize.

    Newsletter_rubric
    RubricWetenschap
    Colorgreen
    Iconscience

    Conferentie ECG wetenschapshub

    [Text: Lorem ipsum dolor ...]

    Ellen Oetelmans van de gemeente Amsterdam nam het initiatief voor een telefonische kennismaking ivm organisatie mogelijke volgende conferentie in Amsterdam.

    Belangrijkste punten die daar uitkwamen:

    • Ze is zeer geïnteresseerd. Ze wil dit begin volgend jaar serieus oppakken.
    • Gewenste datum om op te focussen staat niet vast, maar zou eind november 2020 kunnen zijn, één jaar verder.
    • Pluspunten conferentie / beweging ECG die ik aangaf en die zij zeer onderschreef waren:
    • Expliciet de verbinding zoeken met andere bewegingen, zowel inhoudelijk als geografisch (= USP ECG)
    • Matrix: praktische tool om mee te werken. Ook aansluiting zoeken bij andere tools (zoals ISO 14.001, gebeurde in de conferentie).
    • De interactie tussen theorie (Wetenschap) en praktijk
    • Vorm en inhoud congruent laten zijn
    • Uitkomsten van de conferentie: publicaties en projectvoorstellen. Idealiter is
    • Waarschijnlijk weten jullie dat zij de initiatiefnemer was van de bijeenkomst bij de Impact Hub waar Christiaan Felber sprak.
    • Ze is nu eerst in gesprek met de VU  om deze conferentie samen mee te organiseren. Weet de uitkomst nog niet.
    • Haar volgende stap is om de organisatoren van de conferentie in Bremen te spreken via de skype.

    Haar eigen doelen met de Commons in Amsterdam licht ze graag in januari een keer toe.

    Tijdschrift

    Nach der ersten wissenschaftlichen Konferenz zur Gemeinwohl-Ökonomie in Bremen (Ende November) folgt der nächste Meilenstein auf dem Weg der GWÖ in die Welt der Wissenschaft: Die gesamte Ausgabe der aktuellen Zeitschrift für Wirtschafts- und Unternehmensethik ist der GWÖ gewidmet. Der Leitbeitrag stammt von keinem geringeren als dem renommierten Schweizer Wirtschaftsethiker Peter Ulrich. Weitere Beiträge reichen vom Verhältnis der Gemeinwohl-Bilanz zu Großunternehmen bis zu einem Interview mit Initiator Christian Felber.

    [ Luigino Bruni

    Samen met Paul van Geest, houder van de nieuwe leerstoel "Economie en theologisch denken" aan de Erasmus School of Philosophy, nodigen we je vanuit de Stichting Thomas More van harte uit voor een expert meeting met de Luigino Bruni. Hij is bekend vanwege zijn visie op een economie in dienst van mens en samenleving. Recent heeft hij zich verdiept in de economische en sociale noties in de eerste twee boeken van de Bijbel. Wat hebben deze ons in onze tijd te zeggen?
    Het colloquium, voor een kleine kring van genodigden, vindt plaats in de Faculty Club (Tinbergengebouw) van de Erasmus Universiteit Rotterdam op vrijdagmiddag 13 december vanaf 15.30 uur. Aansluitend zetten we de conversatie in informele sfeer voort tijdens het buffet.
    Ik hoop dat je in de gelegenheid bent deel te nemen. Je aanwezigheid stellen we zeer op prijs. Je kunt je, liefst spoedig i.v.m. reserveringen, op dit e-mailadres aanmelden.
    In bijgaande uitnodiging vind je aanvullende informatie.

    Newsletter_rubric
    RubricVereniging
    Colorgreen
    Iconpeople

    Vereniging

    Neuigkeiten des Matrix Entwicklungs Teams

  • Der Matrixrechner hat ein kleines Update erhalten. Bitte verwendet ab sofort diesen.
  • Einige Fehler und missverständliche Passagen im Handbuch 5.0 werden bearbeitet und als Add-On 5.0.1 in der ersten Hälfte des nächsten Jahres erscheinen. Weitere Infos hierzu werden an dieser Stelle in den nächsten Monaten kommuniziert.
  • Der Feedback-Prozess zur Matrix soll durch zwei neue Projekte optimiert werden:Während der nächsten Monate werden einige Redakteur*innen einstündige Online-Treffen abhalten, um Kommentare zu erhalten:
    1. Die erste Möglichkeit besteht zu Feld D4 mit Gerd Hofielen am 15. Januar von 15:00 bis 16:00 Uhr. Bei Interesse bitte um direkte Anmeldung.
    2. Ein zweites Online-Treffen zu den Feldern A1, A3 und E3 findet mit Lutz Knakrügge und Carlos Lopez Monllor am 19. Februar um 17:00 Uhr statt. Bei Interesse bitte eine E-Mail an Lutz.
  • Einige Redakteur*innen werden bei der Sommerwoche vor Ort sein und stehen dort für Fragen und Kommentare zur Verfügung.
  • Fragen zur Matrix, dem Handbuch oder dem Rechner könnt Ihr jederzeit an bilanz@ecogood.org stellen.
  • Pilotversuch der Gemeinwohl-Bilanz S (Mikrobilanz)

    Erfolgreicher Test in der Schweiz durchgeführt

    In vier Workshop-Terminen seit Juli diesen Jahres haben vier Kleinstunternehmen aus der Region Winterthur (src-architekten mit David Rhiner, Holzhandwerkstatt mit Joachim Schmidt, Praxis Lichtblicke mit Katharina Wissmann und Harald Andrä – der Mentor für menschengerechtes Bauen) in einem Pilotprojekt unter Anleitung von Ralf Nacke und Brigitte Frank ihre Gemeinwohl-Bilanz S fertiggestellt. Die Bewertung in der Peergruppe zu den 20 Kriterien der Matrix 5.0 erfolgte am 25. November. Die finalen Berichte sollen Anfang 2020 fertig gestellt und veröffentlicht werden.

    Das Konzept der Gemeinwohl-Bilanz S wurde in der Schweizer GWÖ-Berater*innen-Gruppe im Sommer 2019 entwickelt und vom Vorstand gebilligt, damit Kleinstunternehmen (ein bis fünf Mitarbeitende) mit deutlich reduziertem Aufwand eine Gemeinwohl-Bilanz erstellen können.

    Image Removed

    (v.l.n.r.: Harald Andrä, Alex Wissmann, Katharina Wissmann, Brigitte Frank, Ralf Nacke, David Rhiner, Joachim Schmidt)

    Foto: Thomas Schanz

    Der Internationale Verband ist ein eingetragener Verein

    Es hat etwas gedauert – genauer gesagt über 14 Monate – bis der Internationale Verband als Verein in das Vereinsregister der Stadt Hamburg eingetragen werden konnte. Das Hamburger Amtsgericht fand es zunächst ungewöhnlich, dass ein deutscher Verein einen englischen Namen tragen sollte. Die offizielle Bezeichnung des Verbandes lautet nämlich: International Federation for the Economy for the Common Good e.V.. Wir konnten das Gericht aber davon überzeugen, dass ein internationaler Verband sinnvollerweise auch einen internationalen Namen trägt.

    Die nächste Hürde gestaltete sich weitaus schwieriger: Der Verband ist als Dachverein von Mitgliedsvereinen organisiert. Eigentlich ist dies nichts Ungewöhnliches. In unserem Fall haben wir neun Mitgliedsvereine aus neun unterschiedlichen Ländern. Hier bestand das Gericht auf dem Nachweis, dass die Mitgliedsvereine rechtmäßig existieren und die Vereinsvertreter*innen rechtmäßig autorisiert waren, um im September 2018 den Verein zu gründen. Dieser Prozess dauerte. In jedem einzelnen Fall mussten die Vereinssatzungen übersetzt werden und die rechtmäßige Vertretung in der Gründungsversammlung nachgewiesen werden. Nicht in jedem Fall ging das reibungslos. Letztendlich konnten wir den Nachweis aber erbringen. Damit ist der internationale Verband voll geschäftsfähig; d.h., der Verband kann jetzt Verträge abschließen, Personal einstellen und er kann z.B. presserechtlich als Verband auftreten. Und – so viel können wir schon versprechen – davon werden wir in Zukunft gerne Gebrauch machen!

    Der Internationale Förderverein und der Internationale GWÖ-Verband suchen eine ehrenamtliche Mitarbeiter*in

    Die GWÖ wächst! Dies erfahren wir fast täglich bei der Organisation der GWÖ-Arbeit. Es gründen sich neue Regionalgruppen in Europa, in Lateinamerika, in Afrika und zuletzt in Asien. In 2019 konnten wir fünf neue nationale Vereine in Belgien, Frankreich, Luxemburg, Mexiko und in den USA begrüßen, was uns natürlich sehr freut. Allerdings bedeutet es auch mehr Organisationsaufwand und mehr geschäftliche Vorgänge. Hier stoßen wir derzeit an unsere Grenzen.

    Deshalb suchen wir für die Unterstützung unserer organisatorischen und administrativen Tätigkeiten eine ehrenamtliche Mitarbeiter*in. Du solltest eine kaufmännische Ausbildung haben, Kenntnisse in der Buchhaltung und Kostenrechnung besitzen und die englische Sprache beherrschen. Wir denken idealerweise an eine Person im Ruhestand mit sechs bis acht Stunden wöchentlicher Arbeit für diese Tätigkeit. Der Einsatzort ist das GWÖ-Büro in Hamburg. Der Schwerpunkt der Tätigkeit besteht aus:

    • Vorbereitende Buchhaltung (Debitoren/Kreditoren), Kostenrechnung
    • Einkauf, Auftragswesen
    • Rechnungsprüfung und Zahlungsabwicklung
    • Berichtswesen
    • Unterstützung bei der Organisation und Koordination

    Möchtest Du die internationale Bewegung hautnah erleben? Möchtest Du die weitere Entwicklung der internationalen GWÖ entscheidend mitgestalten? Schick Deine kurze Bewerbung bitte an federation@ecogood.org.

    Der Umzug rückt näher - Bitte räumt auf!

    Wie bereits in der letzten Ausgabe an dieser Stelle berichtet, strukturiert die GWÖ ihre IT-Systeme derzeit um. Da wir demnächst die virtuellen Kisten packen, hier ein erneuter Appell, Eure Daten aufzuräumen und mit frischem Schwung ins neue System und neue Jahr zu starten. Unnötig mitgeschleppte Daten verringern nicht nur Eure eigene Übersicht und verursachen beim Umzug unnötige Aufwände, sondern verursachen vor allem auch langfristig vermeidbare Kosten bei unseren Providern und sind schädlich für die Umwelt. Auch wenn viele mittlerweile den Eindruck haben, dass "Daten nix mehr kosten", muss man leider sagen, dass das bei einer, mittlerweile doch recht großen Organisation, wie der GWÖ, nicht zutrifft. Wir bitten Euch konkret bis zum Jahresende um:

    • E-Mails: Ein Leeren der Papierkörbe Eurer Postfächer. Eine Anleitung im Wiki erläutert, wie Ihr darüber hinaus dort Speicherplatz reduzieren könnt.
    • Listen: Schaut bitte unter list.ecogood.org (Login mit dem gewohnten Zugang) nach, ob Ihr nicht mehr benötigte Listen abonniert habt. Außerdem werden wir alle Listen-Verantwortlichen bitten, ihre Listen zu prüfen. Eine separate Mail geht dazu kurzfristig an alle heraus. 
    • Datacloud: Hier ist die Bitte, sowohl an Administrator*innen aus den Regionalgruppen und AKs als auch an jede/n von Euch, auf unnötige Daten zu prüfen und diese zu löschen.

    Schaut bei Fragen zu den Werkzeugen zuerst ins Wiki, denn der Support ist im Moment wegen der Systemumstellung sowieso schon sehr ausgelastet. Könnt Ihr Eure Fragen nicht beantworten, meldet Euch wie gewohnt bei it-support@ecogood.org.

    Image Removed

    we, the Fundraising Hub, are currently preparing a fundraising manual, which will be made available to all active persons in the ECG Wiki: https://wiki.ecogood.org/display/INTERN/Fundraising+handbook
    However, this should not only contain dry theory, but also a variety of inspiring practical examples. Why reinvent the wheel when other local chapters have already tested successful strategies?
    And this is where you come in: Have you ever raised money or material resources or do you know good methods to win a bunch of new members or companies for the cause of the ECG? Then please share your experience with us!
    Examples for successful fundraising could be

    Club van Rome

    In samenwerking met Stichting Waardenwerk, de Universiteit voor Humanistiek en Economy for the Common Good hopen prof. Harry Kunneman en Fernando Suárez Müller Carlos Alvarez Pereira uit te nodigen voor een lezing en inspiratiemiddag. Carlos Alvarez Pereira is een vooraanstaand lid van de Club van Rome. De inspiratiemiddag zal in april 2020 plaatsvinden aan de Universiteit voor Humanistiek.

    Meer informatie volgt later. Wil je meewerken aan de organisatie van dit evenement? Stuur dan een mailtje naar Fernando.

    Image Added

    Bron: Harry Kunneman, Fernando Suárez Müller

    Bezoek van Michel Bauwens

    Begin maart 2020 staat een bezoek van Michel Bauwens aan de Universiteit voor Humanistiek gepland. In de week dat Bauwens de universiteit voor onderzoek bezoekt, zal er ook een inspiratiemiddag gehouden worden. Dit evenement staat in het teken van de relatie tussen Commons en Common Good. De exacte datum wordt nog bekend gemaakt.

    Als je wilt meehelpen met het organiseren van dit evenement, kan je dat laten weten door middel van een mailtje.

    Image Added

    Bron: Michel Bauwens, Fernando Suárez Müller

    Speakerstraining met Christian Felber

    Vanwege het succes van de internationale speakerstraining in Brussel vorig jaar, heeft het bestuur van de Nederlandse ECG-vereniging besloten om een nieuwe speakerstraining in Nederland te houden. Dit tweedaagse evenement zal, waarschijnlijk in Amsterdam, plaatsvinden in juni of begin juli. De training wordt gegeven door niemand minder dan Christian Felber. Het team dat dit evenement organiseert bestaat uit Estefanía Matesanz (voorzitter ECG), Lukas Held (penningmeester ECG) en Ijoya van Gemert (coördinator van ECG-Amsterdam).

    Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Voorwaarden voor deelname zijn goede kennis van het Engels en enige voorkennis van ECG.

    Wil je als officiële en betaalde spreker van ECG optreden? En wil je meer informatie bijvoorbeeld over andere voorwaarden? Stuur ons dan gerust een mailtje.

    Image Added

    Bron: Estefanía Matesanz Medina, Fernando Suárez Müller

    ECG in de welzijnssector

    Hannah Bohez, vriend van ECG België, verzorgt twee studiedagen om de relatie tussen gezondheidszorg en Economy for the Common Good te verkennen. De studiedagen vinden plaats op woensdag 3 juni en op woensdag 10 juni 2020. Hannah is op zoek naar mensen die bekend zijn met ECG, ervaring hebben in de zorg en een presentatie willen geven over de mogelijkheid om de ECG-balans in ziekenhuizen toe te passen.

    Het Hospital Guttmann in Barcelona is het eerste ziekenhuis dat een balans heeft opgemaakt. Hannah zoekt een Nederlandstalige persoon met consultancy ervaring die deze casus zou willen presenteren in Gent en Brussel.

    Heb je belangstelling? Mail dan Hannah Bohez voor meer informatie.

    Image Added

    Bron: Hannah Bohez

    Newsletter_rubric
    RubricRegionale Groepen
    Colorgreen
    Iconlocal_chapter

    Franse steden op bezoek bij ECG-Amsterdam

    Op maandag 9 december 2019 was een groep vertegenwoordigers van Franse steden op bezoek in Amsterdam om kennis te nemen van een aantal Commons-projecten. Xavier Perrin, die in de stad Grenoble verantwoordelijk is voor de opbouw van een lokale commons-economie, wilde meer weten over Economy for the Common Good en over het initiatief voor lokale democratisering (Ma.ak020), dat een groep geëngageerde Amsterdammers gestart is.

    De bijeenkomst vond plaats in de European Cultural Foundation in aanwezigheid van Nies Medema (ECG-lid en lid van het kernteam van Ma.ak020) en Fernando Suárez Müller (coördinator van ECG-Amsterdam). Solène Berry en Sylvine Bois-Choussy van het 27-steden-team organiseerden de bijeenkomst. ECG-Amsterdam is uitgenodigd om de Commons-projecten in Parijs te bezoeken.

    Image Added

    Bron: Nies Medema, Fernando Suárez Müller

    Amsterdam-Impact Action Programme

    Ellen Oetelmans, Program Impact Manager van de gemeente Amsterdam, heeft in het 'Impact Entrepreneurship Action Programme' aandacht gevestigd op Economy for the Common Good en de Matrix als tool voor impactmanagement. Samen met de Omgevingsvisie, die in het bovenstaande is vermeld, kan dit bijdragen aan een verandering van het aanbestedingsbeleid van de gemeente Amsterdam. ECG-Nederland wil Ellen bedanken voor haar inzet.

    Wil je meer weten over het 'Impact Entrepreneurship Action Programme? Klik dan hier!


    Image Added

    Bron: Ellen Oetelmans, Christian Felber

    Voortzetting Ma.ak020 in Amsterdam

    ECG-Amsterdam is betrokken bij het democratiseringstraject van Ma.ak020 (Maatschappelijk Akkoord 020-Amsterdam). Het akkoord, opgesteld door 600 Amsterdammers, is op zaterdag 9 november ondertekend door wethouder Rutger Groot Wassink. Maar hoe gaat het nu verder?

    "De eerste punten uit het akkoord kunnen in januari 2020 worden uitgewerkt tot een praktisch plan met wat, hoe, wanneer en met wie. Daar wordt het Ma.aknetwerk actief bij betrokken. Indachtig de symbolische puntkomma in het akkoord begint het echte werk nu. Dit vraagt om verdergaande samenwerking (co-creatie) tussen het brede Ma.ak020-netwerk en de gemeente. Het is een gedeelde wens om het digitale platform Ma.ak020.nl een grotere rol te laten spelen. Hier kunnen we de stappen delen, het netwerk versterken, de democratisering van Amsterdam tonen en volgen, en een gezamenlijke leren-van-ervaringen-plek maken", aldus het kernteam.

    ECG-Amsterdam ziet zich als partner van Ma.ak020 en blijft graag betrokken.

    Image Added
    Bron: Fernando Suárez Müller, Ma.ak020 kernteam i.h.b. Nies Medema

    Ware Winst Brabant en het belang van regionalisering

    Jan Juffermans, lid van ECG-Brabant, heeft een mooi artikel geschreven over het grote belang van regionalisering voor de transitie. Mondialisering heeft een toenemend aantal grote problemen opgeleverd waar de mensheid onder gebukt gaat. De noodzaak van regionalisering is daarom groot.

    "In het artikel beschrijf ik 12 voordelen. Regionalisering blijkt namelijk een aantrekkelijk perspectief, hopelijk zelfs wervend, en een goed medicijn tegen pessimisme. We zitten al geruime tijd in de fase van de wal en het schip, met wereldwijd ontelbare slachtoffers. Dus laten we het roer maar radicaal omgooien", aldus Jan.

    Ben je geïnteresseerd in het artikel? Klik dan hier.

    Image Added

    Bron: Jan Juffermans

    ECG in het Parktheater in Eindhoven

    Op zaterdag 18 januari 2020 zal Elly Rijnierse, coördinator van de ECG-wetenschapshub, in het Parktheater in Eindhoven een presentatie houden over Economy for the Common Good. Onder de titel 'Bewoners werken samen aan een duurzame wereld' worden die dag allerlei duurzame initiatieven besproken die plaatsvinden in de regio. Ger Pepels van Ware Winst Brabant heeft Elly uitgenodigd op basis van haar wetenschappelijke inbreng in Bremen (zie boven) en haar lokale initiatieven in Marienhoeve (Den Haag).

    Kijk voor meer informatie en het programma op de website van het bewonersinitiatief in Eindhoven.

    Image Added

    Bron: Elly Rijnierse

    Newsletter_rubric
    RubricInternationale Ontwikkelingen
    Colorgreen
    Iconglobe

    Delegates Assembly 2020

    Van vrijdag 8 mei t/m zondag 10 mei 2020 zal in Skåne Tranås in Zweden, de Internationale Delegates Assembly  plaatsvinden. Skåne Tranås bevindt zich 70 km ten oosten van Malmö en is ongeveer 2 uur rijden van Copenhagen. Binnenkort wordt een start gemaakt met het verzamelen van proposals.

    Bekijk de speciaal ingerichte website over de Delegates Assembly voor meer informatie.

    Image Added

    Bron: Daniela von Pfuhlstein

    Internationale Newsletter

    Het bezoek van Christine Vanderlieb van ECG France en Fernando Suárez Müller van ECG Nederland aan de Campus de la Transition heeft de Internationale Newsletter van Economy for the Common Good van de maand december gehaald. Wil je ook de Internationale Newsletter ontvangen? Schrijf je dan in bij Gus Hagelberg.

    Image Added

    Bron: Fernando Suárez Müller

    Newsletter_rubric
    RubricBedrijven
    Colorgreen
    Iconlighthouse

    UNESCO prijs voor Netwerk 17plus

    In het kader van het impactprogramma van de UNESCO is een prijs uitgeloofd voor netwerken en regionale leerinitiatieven. Het Duitse Netzwerk 17plus, dat opgericht is door het ECG-chapter uit Minden-Lübbecke kreeg de prijs van de UNESCO-commissie voor de categorie 'netwerken'.

    Volgens de jury heeft de groep uit Minden een web-platform opgericht, dat op voorbeeldige wijze een bijdrage levert aan educatie voor duurzame ontwikkeling.

    Meer informatie hierover in het Duits vind je hier.

    Image Added

    Bron: Daniela von Pfuhlstein

    ECG-bedrijf Taifun Tofu krijgt duurzaamheidsprijs

    De ECG-bedrijven doen het qua prijzen goed. Dit keer heeft de Duitse tofu-producent Taifun een jaarlijkse duurzaamheidsprijs gewonnen. Meer informatie vind je op de website van Taifun en van de Duitse duurzaamheidsprijs

    Image Added

    Bron: Daniela von Pfuhlstein

    Newsletter_rubric
    RubricWetenschap
    Colorgreen
    Iconscience

    Conferentie ECG wetenschapshub

    Naar aanleiding van het succes in Bremen willen Ellen Oetelmans en Elly Rijnierse de mogelijkheid verkennen om de volgende internationale ECG-conferentie in Amsterdam te organiseren. Dit evenement zou eind november 2020 kunnen plaatsvinden en het thema van de interactie tussen theorie en praktijk zou centraal komen te staan. Het is de bedoeling dat de conferentie resulteert in peer-reviewed artikels in internationale academische tijdschriften en vakbladen. Meer informatie volgt.

    Image Added

    Bron: Elly Rijnierse

    Tijdschrift gewijd aan ECG

    Het gerenommeerde Duitstalige tijdschrift voor economie 'Zeitschrift für Wirtschafts- und Unternehmensethik' heeft haar laatste nummer geheel gewijd aan Economy for the Common Good. Initiatiefnemer was de bekende Zwitserse economie-ethicus Peter Ulrich. Naast een interview met Christian Felber vind je in dit tijdschrift vooral bijdragen over de relatie van ECG-balans en grote bedrijven. Helaas zijn de bijdragen niet op commonsbasis toegankelijk gemaakt.

    Image Added

    Bron: Daniela von Pfuhlstein

    Newsletter_rubric
    RubricVereniging
    Colorgreen
    Iconpeople

    Nieuws van Matrix Development Team

    Voor ECG-consultants zijn de volgende mededelingen van het Matrix Development Team (MDT) belangrijk. Er zijn aanpassingen gedaan in de matrix-rekenmachine (het algoritme is aangepast). Ook het werkboek is enigszins aangepast (zie de add-on 5.0.1). Gerd Hofielen verzamelt tot woensdag 15 januari allerlei feedback en input voor een nieuwe Matrixversie. Coördinator is Marta Avesani. Voor alle vragen over de balans, het werkboek of de rekenmachine kunnen jullie hier terecht.

    Bron: Marta Avesani

    Pilot Microbalans geslaagd

    In vier workshops is de nieuwe Microbalans getest bij vier kleine bedrijven uit de regio Winterthur. Onder leiding van Ralf Nacke en Brigitte Frank is dus de Microbalans ofwel de ECG-balans S tot stand gebracht. In januari 2020 worden nog de laatste puntjes op de i gezet.

    Het was van belang om een versimpelde balans aan te bieden aan bedrijven die een snelle berekening willen maken van hun ECG-impact. De Delegates Assembly in Stuttgart had daartoe een werkgroep in het leven geroepen. ECG-consultants worden hierover nog nader geïnformeerd.

    Image Added

    Bron: Harald Andrä, Ralf Nacke; Foto: Thomas Schanz

    De Internationale Federatie is een vereniging

    Het heeft heel lang geduurd om alle papieren internationaal in orde te krijgen, maar de International Federation for the Economy for the Common Good is nu een juridisch erkende vereniging. Officieus waren alle Europese verenigingen al in september 2018 toegetreden tot de bond. Er verandert dus niets: het gaat slechts om een juridische vastlegging!

    Bron: Manfred Jotter

    De Federatie zoekt een vrijwilliger

    Omdat Economy for the Common Good groeit en er steeds meer landen bij komen (onlangs zijn België, Frankrijk, Luxemburg, Mexico en de VS toegetreden) heeft dat veel meer werk opgeleverd. De Federatie zoekt daarom steun. Kennis van talen, boekhouding en reporting zijn gewenst. Mocht je interesse hebben, schrijf dan de federatie een e-mailtje.

    Bron: Manfred Jotter

    Grote IT verhuizing, ruim je data op!

    Je gaat al netjes met je data om maar om ruimte te sparen, is het belangrijk eraan te denken om je prullenmand te legen en ongewenste mail te verwijderen. Controleer ook of alle ecogoodlijsten nog actueel zijn! En haal alles uit de Datacloud wat je niet nodig hebt!

    Heb je verder vragen? Kijk eerst even op de Wiki naar standaardvragen. Op dit moment is het IT-team druk bezig door de systeemomschakeling. Bij dringende vragen kan je altijd bij het it-support-team terecht.

    Image Added

    Bron: Petra Vogt

    Hub voor Fundraising

    Het is goed om te weten dat je voor de financiering van projecten hulp kunt vragen aan het Fundraising-team. Dit team is op dit moment een werkboek aan het maken waarmee je autonoom aan de slag kunt.

    Alle verdere informatie vind je hierVoor vragen of aanvragen kan je terecht bij Charlotte Clarke.

    Bron: Charlotte Clarke

    Newsletter_rubric
    RubricAgenda
    Colorgreen
    Iconappointment

    Donderdag, 30 januari t/m zondag, 02 februari 2020
    NL-Utrecht

    ECG-consultancy-training 
    Een vierdaagse internationale consultancy training, in het Casco Art Institute.


    Dinsdag, 7 april t/m woensdag, 8 april 2020
    D-Berlin

    Sustainability Leaders Congress 
    Een tweedaags internationaal congres over management en duurzaamheid.


    Vrijdag, 28 augustus t/m woensdag, 2 september 2020
    D-Chieming

    ECG-zomerweek 
    Een zesdaagse internationale ECG bijeenkomst in Beieren met workshops en activistische voorbereidingen.

    • raising donations or sponsoring for e.g. events
    • certain event formats for attracting people to the ECG
    • acquiring interesting external speakers for events
    • establishing cooperations with politics/governmental or public institutions
    • strategies for motivating interested persons to become actively involved in the ECG movement
    • financing a full- or part-time position for your local chapter
    • strategies/event formats for convincing companies to draw up an ECG balance sheet
    • obtaining public funding (e.g. from foundations or public tenders)
    • online campaigns to increase public awareness for your activities
    • strategies for maintaining existing contacts
    • etc.
    Whether single activities or a systematic fundraising concept: We are interested in everything you do in the field of fundraising! Send us a short description (a few sentences are sufficient - I will get back to you in case any further details are needed) of your approach and for what purpose exactly you have raised financial, material or personal resources to charlotte.clarke@ecogood.org.
    We are already very curiously awaiting your input!
    Many thanks in advance for your support and kind regards,
    Charlotte (on behalf of the Fundraising Hub)

    Hello Local Chapter coordinators and Hub coordinators,

    The International Matrix Development Team met in Munich from November 8th to 10th for their semester reunion. Here below a couple of messages from their behalf.

    1) A small update of the calculator has been done in order to enable the possibility of adapting the automatic weighting to certain companies. Please, download the updated calculator here.

    2) The MDT decided to tackle some theme-related bugs in the 5.0 handbook and committed to publish a side-document called “5.0.1” containing the add-ons to be taken into consideration for companies, consultants and auditors while using the handbook. The add-on 5.0.1 document will be published in the first part of 2020. The MDT will keep us posted about it through this email channel.

    3) The MDT decided to improve the feedback process on the matrix and themes introducing specific moments for listening to the movement’s feedbacks, comments and reflections with two new projects:

    1. a) Some editors will pilot a new feedback format in the next months through some 1 hour online meetings during which it will be possible to reflect on the theme and give feedbacks on it. 

    The first opportunity will be on D4 theme with Gert Hofielen (D4 theme editor) on January 15th from 3 pm to 4 pm (Berlin time). If you are willing to participate, send an email to gert.hofielen@ecogood.org to reserve a place in the online conference.

    A second online meeting will follow on themes A1, A3 and E3 with the MDT editors Lutz Knakrügge and Carlos Lopez on February 19that 5pm (Berlin time). If you are willing to participate, send an email to lutz.knakruegge@ecogood.org to reserve a place in the online conference.

    1. b) Some editors will be present at the ECG Summer Week (more news on this in the next months).

    4) Lastly, remind that it is always possible to ask questions about the matrix, the handbook and the calculator writing to bilanz@ecogood.org

    Please, forward this information to anyone in your local chapter / hub that could be interested to it.

    Enjoy your day!

    Best,

    Marta Avesani (marta.avesani@ecogood.org)

    Newsletter_rubric
    RubricAgenda
    Colorgreen
    Iconappointment

    Überschrift 1

    Unterüberschrift 1.1

    [Text: Lorem ipsum dolor ...]



    Voor de groei en bloei van een nieuwe economie zijn we aangewezen op de inzet van vrijwilligers, de betalingen van leden en de donaties van vrienden en partners.

    Doe mee!

    • We verwelkomen iedereen die eerlijk actief wil worden. Word actief!
    • Als lid help je ons financieel vooruit en beslis je mee. Word lid!
    • Voor ons als  Non-Profit-Organisatie zijn donaties van groot belang voor het mogelijk maken van projecten. Word sponsor!

    Informatie over de veiligheid van je gegevens

    Je hebt de Blik ontvangen omdat je je in het verleden hebt aangemeld of interesse hebt getoond in de activiteiten van ECG Nederland.
    Voor de nieuwsbrief gebruiken we alleen je e-mailadres en geen andere privégegevens.
    Nadere informatie over de omgang met je persoonsgegevens door ECG vind je hier.
    Mocht je deze nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je hier afmelden of schrijf ons een mail

    Impressum | Website